Izvor: biznis.ba | Petak, 06.12.2019.| 08:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro kreće proizvodnja PET ambalaže i plastike u Goraždu - Rusi ulažu 300.000 EUR

Goražde (Foto: Gorazde.ba)
Na lokalitetu bivše kasarne Šišeta u Goraždu u naredna tri mjeseca počeće rad pogon za proizvodnju i preradu PET ambalaže i tvrde plastike firme Bosna-Plastik, koja je u oktobru registrovana u Goraždu

Riječ je o investitorima iz Rusije koji su iskazali interes da investiraju u ovom kantonu, a ugovor o ustupanju objekata 3 i 4 bivše kasarne Šišeta potpisan je u četvrtak, 5. decembra

Ibrahim Bikinieev, jedan od vlasnika kompanije, kazao je da će u prvoj fazi biti zaposleno 10 radnika.

- Naše ulaganje će biti oko 300.000 EUR i planiramo da ćemo krenuti sa proizvodnjom u naredna tri mjeseca. Plan nam je da mjesečno proizvedemo oko 200 tona PET ambalaže i 100 tona drugih vrsta plastike za što imamo pripremljeno tržište. Veoma smo zahvalni premijerki BPK, ministrima i gradonačelniku Goražda, a posebno lično za mene je zadovoljstvo što ćemo koristiti vojni objekat koji želimo da prilagodimo ekološkim vrijednostima – kazao je Bikinieev.

Neperspektivna vojna imovina, odnosno jedan dio kasarne Šišeta, investitorima je data bez naknade do juna 2023. godine.

– Vlada BPK je dala saglasnost da potpišemo ugovor sa investitorom koji će na prostoru dijela bivše kasarne Šišeta uspostaviti pogon za preradu plastike. Ono što smo mi tražili sa svoje strane jeste da nam se prije nego smo donijeli odluku dostavi biznis plan i da se vidi ozbiljnost kroz to koliko će biti zaposleno radnika. Također, tražili smo i da se u potpunosti osposobi ovaj objekat i da se prilagodi otvaranju ovog pogona, da se uradi pristupni put i da se u potpunosti ispoštuju zakoni kada je u pitanju zaštita okoliša – kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Izrazila je nadu da će fabrika biti otvorena u predviđenom roku, naglasivši da će i Grad Goražde izdati potrebnu dokumentaciju uz klauzulu da se moraju ispoštovati standardi kada je u pitanju zaštita okoliša.

– Vlada BPK-a i gradska uprava će u najkraćem roku izdati potrebne dokumente i naravno oni su u obavezi da izvrše sve pripremne radnje kao i potrebne okolišne dozvole. Ova firma je dobro došla i za početak će zaposliti 10 radnika, sa tendencijom rasta zapošljavanja na 30 radnika. Mi smo zadovoljni jer su do sada pokazali da su ozbiljni investitori – izjavio je gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.