Izvor: RTRS | Petak, 06.12.2019.| 08:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pušteno u probni rad postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TE Ugljevik

(Foto: Petr Louzensky/shutterstock.com)
Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TE Ugljevik pušten je u probni rad u četvrtak, 5. decembra.

Izgradnjom ovog postrojenja vrijednog 80 mil EUR, ova termoelektrana, kad je u pitanju zaštita životne sredine, postaje najčistija u regionu.

Završetkom postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova, ugljevička termoelktarana otvara novo poglavlje. Emisija štetnih gasova biće smanjena za 80 puta, čime su ispunjeni svi rigorozni uslovi evropske legislative u oblasti ekologije.

- Pokazujemo da smo odgovorna energetska kompanija koja ispunjava međunarodne obaveze, ugovore sa energetskom zajednicom, nacionalni plan o redukciji polutanata - istakao je Zlatko Malović, menadžer projekta postrojenja za odsumporavanje dimnih gasiva u RiTE Ugljevik.

Prva rata kredita od 80 mil EUR već je uplaćena, navode u upravi i podsjećaju da je kredit obezbijeđen zahvaljujući Vladi Јapana, čiji su stručnjaci, uz domaće firme, bili izvođači radova na postrojenju.

- Mi smo prva termoelektrana BiH koja je uradila ovaj sistem za odsumporavanje dimnih gaova i sigurno smo ekološki najprihvatljivija termoelektrana u okruženju. Sa ovim su stvoreni uslovi za dalji rad. Svi mi ovde razmišljamo, s obzirom na zalihe uglja u ovom kraju, o izgradnji novog bloka - istakao je Čedomir Stojanović, direktor RiTE Ugljevik.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.