NavMenu

Pušteno u probni rad postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TE Ugljevik

Izvor: RTRS Petak, 06.12.2019. 08:18
Komentari
Podeli
(Foto: Petr Louzensky/shutterstock.com)
Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TE Ugljevik pušten je u probni rad u četvrtak, 5. decembra.

Izgradnjom ovog postrojenja vrijednog 80 mil EUR, ova termoelektrana, kad je u pitanju zaštita životne sredine, postaje najčistija u regionu.

Završetkom postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova, ugljevička termoelktarana otvara novo poglavlje. Emisija štetnih gasova biće smanjena za 80 puta, čime su ispunjeni svi rigorozni uslovi evropske legislative u oblasti ekologije.

- Pokazujemo da smo odgovorna energetska kompanija koja ispunjava međunarodne obaveze, ugovore sa energetskom zajednicom, nacionalni plan o redukciji polutanata - istakao je Zlatko Malović, menadžer projekta postrojenja za odsumporavanje dimnih gasiva u RiTE Ugljevik.

Prva rata kredita od 80 mil EUR već je uplaćena, navode u upravi i podsjećaju da je kredit obezbijeđen zahvaljujući Vladi Јapana, čiji su stručnjaci, uz domaće firme, bili izvođači radova na postrojenju.


- Mi smo prva termoelektrana BiH koja je uradila ovaj sistem za odsumporavanje dimnih gaova i sigurno smo ekološki najprihvatljivija termoelektrana u okruženju. Sa ovim su stvoreni uslovi za dalji rad. Svi mi ovde razmišljamo, s obzirom na zalihe uglja u ovom kraju, o izgradnji novog bloka - istakao je Čedomir Stojanović, direktor RiTE Ugljevik.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.