Izvor: BANKAR | Petak, 06.12.2019.| 07:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Francuska će u prvom kvartalu 2020. testirati svoju digitalnu valutu centralne banke

Ilustracija (Foto: NicoElNino/shutterstock.com)
Centralna banka Francuske planira da digitalnu valutu centralne banke (CBDC) pilotira za finansijske institucije u 2020. godini.

Fransoa de Galhau, guverner Banke Francuske, najavio je da će banka početi testiranje digitalnog evra do kraja prvog kvartala 2020. godine.

Banka Francuske potvrdila je vijest na Tviteru, primjetivši da je to saopštenje objavljeno na konferenciji čiji su domaćini bila dva glavna francuska finansijska regulatora, francuski organ bonitetne supervizije i rešavanja i AMF.

Prema izvještaju, digitalni pilot evra ciljaće samo na učesnike iz privatnog finansijskog sektora i neće uključivati plaćanja u maloprodaji koja vrše pojedinci. Galhau je navodno napomenuo da će digitalna valuta za maloprodajne kupce "biti podložna posebnoj predostrožnosti", prenosi Cointelegraph.

Kako je izvjestio Les Echos, inicijativa namjerava da ojača efikasnost francuskog finansijskog sistema, istovremeno obezbeđujući povjerenje u valutu.

Štaviše, projekat ima za cilj da potvrdi suverenitet Francuske nad privatnim inicijativama za digitalnu valutu kao što je Facebook-ov stejblkoin libra, rekao je de Galhau.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.