Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 05.12.2019.| 15:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zoran Tegeltija imenovan za novog predsjedavajućeg Savjeta ministara

Zoran Tegeltija (Foto: vladars.net)
Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH potvrdili su imenovanje Zorana Tegeltije na mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Za imenovanje Tegeltije glasalo je 28 poslanika, protiv je bilo 8, a dva suzdržana. Iz Republike Srpske za je bilo deset, a dva su glasala protiv. Suzdržanih nije bilo.

Prethodno je Tegeltija pred poslanicima pročitao ekspoze u kojem je istakao da je u potpunosti spreman na odgovornost prema narodima i građanima BiH. Poručio je parlamentarcima da je zajedno s njima spreman da osigura stabilnu vlast u BiH. Naglasio je da će mu zadatak biti ubrzavanje reformi, vladavina prava, sigurnost i prosperitet.

- Potpuno sam svjestan svih obaveza koje me očekuju i težine zadatka koji nosi ova funkcija. Obaveza nam je da u narednom periodu radimo ubrzano i predano kako bismo nadoknadili izgubljeno vrijeme - rekao je Tegeltija, koji je u fokus stavio ekonomiju i finansije.

Rekao je da će zajedno s entitetskim vladama raditi na svim reformskim potezima kada su u pitanju ekonomija i finansije.

- Imajući u vidu spor proces formiranja vlasti, mi nemamo pravo na stotinu dana koje su imale sve novoizabrane vlasti u BiH. Zbog toga moramo odmah nakon formiranja Savjeta ministara odblokirati procese u Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH, usvojiti budžet za 2020. godinu i sredstva za investicije staviti na raspolaganje entitetima - istakao je između ostalog Tegeltija iznoseći ekspoze.

On je naglasio da su ključne reformske oblasti Vijeća ministara ekonomija, reforma javne uprave, evrointegracije, vladavina prava, odnosi unutar BiH, saradnja s međunarodnim finansijskim institucijama i međunarodnom zajednicom, migrantska kriza, izbjeglice, raseljena lica, povratnici, mladi, žene i ostale osjetljive kategorije.

Zoran Tegeltija rođen je u Mrkonjić Gradu 1961. godine. Doktor je ekonomskih nauka.

Bio je zaposlen, između ostalog, u Rafineriji nafte, Poreskoj upravi i Republičkoj upravi carina Republike Srpske. Na mjesto načelnika opštine Mrkonjić Grad izabran je 2004. godine i 2008. godine.

Za ministra finansija Republike Srpske izabran je 2010. godine u Vladi premijera Aleksandra Džombića. Mandat obnavlja 2013. godine, u Vladi koju je vodila Željka Cvijanović, sve do 2018. kada je ponovo osvojio mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.