Izvor: eKapija | Četvrtak, 05.12.2019.| 11:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kreće rušenje objekata za potrebe gradnje Prve transvezale - Do kraja godine slobodno 11.500 m2 za radove

(Foto: Blazej Lyjak/shutterstock.com)
Rušenje objekta firme Higijena na trasi Prve transverzale kreće odmah, na osnovu donesenog pravosnažnog rješenja Općine Centar dok će u narednih 15 dana biti uklonjeni i svi objekti na parceli GRAS-a čime će se, kako je istakao ministar saobraćaja KS Adnana Šteta, do kraja godine od objekata osloboditi prostor od 11.500 m2 spremnih za građevinske radove na izgradnji Prve transverzale.

Ovo je jedan od zaključaka sa sastanka Operativne grupe za izgradnju ove saobraćajnice održanog u srijedu, 4. oktobra.

Prema riječima načelnika općine Centar Nedžada Ajnadžića, uspješno je završena i objavljena parcelizacija trase ove saobraćajnice od Kranjčevićeve do Ulice Braće Begić. Žalba firme Penny Plus od strane Općine je odbijena, te je sada upućena prema Federalnoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove na dalje postupanje, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja KS.

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade KS trebali bi se naći dva uspješno okončana predmeta eksproprijacije i upućena prema Skupštini KS, istakao je direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić. Dodao je da je ovaj Zavod pozitivno okončao sve pregovaračke postupke kada je riječ o ovoj dionici dok su pred općinama Cantar i Novo Sarajevo dalji procesi eksproprijacije.

Iz Općine Novo Sarajevo ističu da je izvršena planirana parcelizacija na trasi ove saobraćajnice te da nije bilo žalbi u tim postupcima osim žalbi preduzeća Penny Plus na njihovu parcelisanu neizgrađenu parcelu kao i žalba Željeznica FBIH.

Kako bi se preduhtrio mogući problem zbog električnih instalacija koja napajaju naselja oko ove dionice puta, zakazan je sastanak sa Elektrodistribucijom radi pronalaženja rješenja po ovom pitanju.

Takođe, zakazan je sastank sa Ministarstvom privrede KS radi dogovora oko regulacije potoka koji se nalazi na dijelu trase Prve transverzale.

Od općina je zatraženo da, u svrhu nastavka procesa rješavanja imovinskih odnosa usaglase grunt i katastar na lokalitetima i parcelama predviđene trase.

Za sljedeću sedmicu je najavljeno održavanje sastanka ministrica pravde i uprave KS Lejle Brčić i pravobranioca KS Kemala Karić sa predsjednicom Općinskog suda i šefom zemljišno – knjižnog odjela, kako bi se ubrzalo uknjižavanje prava vlasništva na ugovore.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.