Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 05.12.2019.| 10:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zabrana pušenja u lokalima u Crnoj Gori smanjila promet za 20%

Ilustracija (Foto: Iakov Filimonov/shutterstock.com)
Promet u restoranima u Crnoj Gori opao je oko 20% od kada je na snagu stupio zakon kojim se zabranjuje pušenje u ugostiteljskim lokalima.

U kafićima je taj procenat znatno viši, izjavio je sekretar Udruženja ugostitelja Budve Nikola Buzdovan.

On je za podgoričku Pobjedu kazao i da je tom udruženju najavljeno da će od 1. januara 2020. korišćenje duvanskih proizvoda biti dozvoljeno u lokalima u kojima se ne konzumira hrana, međutim iz Ministarstva zdravlja negiraju takve najave, uz poruku da se zakon neće mijenjati, odnosno da se neće izaći u susret takvim inicijativama, prenosi RTCG.

- Što se tiče budvanskih restoratera, bilježimo pad prometa od nekih 20%, dok je u kafićima to znatno više. Ostaje nam da poštujemo taj zakon koji je evropski, a mi idemo ka Evropi. Ono što je nama najavljeno, doduše usmeno, jeste da će u kafićima koji nemaju hranu od januara biti dozvoljena upotreba duvanskih proizvoda - rekao je Buzdovan.

Prema njegovim riječima, pad prometa zabilježen je i u drugim crnogorskim gradovima.

Iz Uprave za inspekcijske poslove poručuju da Turistička inspekcija kontroliše primjenu ovog zakona i da je od polovine avgusta do 19. novembra bilo ukupno 2.263 kontrole. Ističu da dobijaju i prijave građana, što inspektorima pomaže.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.