Izvor: Indikator | Četvrtak, 05.12.2019.| 14:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Koliko Wizz Air zarađuje u Bosni i Hercegovini?

(Foto: Gen_Shtab/shutterstock.com)
Niskobudžetni prevoznik Wizz Air nedavno je zabilježio rekordni profit u prvom polugodištu za finansijsku godinu 2020. (april - septembar) u iznosu od 371,5 mil EUR.

Kompanija sa sjedištem u Budimpešti mogla bi uskoro operativnom maržom preuzeti od Ryanaira titulu najprofitabilnije evropske aviogrupe, izvijestio je Ex-Yu Aviation.

Međutim, iako je Wizz bio profitabilan na svim tržištima na kojima je bio prisutan tokom prve polovine finansijske godine, s izuzetkom Maroka, zabilježio je pad dobiti u šest zemalja u odnosu na prvo polugodište 2018. godine, od kojih su dvije bile Srbija i Bosna i Hercegovina.

Najveći rast dobiti zabilježen je u Moldaviji, s maržama koje su porasle 72%, dok je najveći rast dobiti bio na relacijama u Veliku Britaniju i iz nje, za 11 mil EUR. No, u cjelini, Rumunija je bila najprofitabilnija zemlja na kojoj je dobit na rutama iznosila 58 mil EUR.

Prema platformi za analizu performansi aviokompanije Apex, Wizz je između aprila i septembra zabilježio operativni profit u Srbiji od oko 3,6 mil EUR, gdje održava bazu u Beogradu. Brojka predstavlja smanjenje s 4 mil EUR u istom razdoblju prošle godine ili pad od 8%.

U Bosni i Hercegovini, gdje se može pohvaliti bazom u Tuzli, zarada na rutama iznosila je 2,4 mil EUR, što je pad sa 2,5 mil EUR ili smanjenje od 5%. Tokom navedenog razdoblja, Wizz Air pokrenuo je novu sezonsku uslugu iz Beograda do Lyona i povećao frekvencije i kapacitete na nekoliko ruta iz glavnog grada Srbije. Istovremeno je održavao sličan broj letova iz Tuzle kao i prošle godine.

Direktor Wizz Air-a Jozsef Varadi ranije je rekao da visoki aerodromski troškovi i vladin protekcionizam kompanije Air Serbia sprečavaju razvoj kompanije u njenoj beogradskoj bazi. S druge strane, prijevoznik je u procesu pregovora o svom ugovoru sa Zračnom lukom Tuzla, za koji se nada da će to rezultirati novim linijama 2020.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.