Izvor: RTRS | Četvrtak, 05.12.2019.| 08:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Institut za ekologiju RS radiće stratešku procjenu uticaja rudnika Omarska na životnu sredinu - U planu gradnja prečistača otpadnih voda

(Foto: kaband/shutterstock.com)
Grad Prijedor odabrao je Јavnu naučno-istraživačku ustanovu Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske za izradu Strateške procjene uticaja na životnu sredinu Izmjene dijela Regulacionog plana Rudnika željezne rude Omarska.

Izrada procjene koju će raditi ovaj institut koštaće 4.446 KM sa uračunatim PDV-om.

Skupština Grada Prijedora donijela je u junu odluku o izradi Strateške procjene uticaja na životnu sredinu Izmjene dijela Regulacionog plana Rudnika željezne rude Omarska i preostalog dijela područja obuhvata tog plana.

Izmjena plana uslov je za nastavak aktivnosti na području Rudnika Omarska i odvijanje drugih pratećih aktivnosti kao što su izgradnja prečistača otpadnih voda, regulacija vodotoka rijeke Gomjenice, uređenje saobraćajnih površina i izgradnja novog odlagališta otkrivke.

Od ranije je predviđena i mogućnost tehničke i biološke rekultivacije kopova i okolnog područja u smislu ublažavanja posljedica degradacije terena pri eksploataciji rude.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.