Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 05.12.2019.| 07:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada RS i kineski AVIC potpisali sporazum o izgradnji tri hidroelektrane u Foči - Kinezi rade i studiju za aerodrom u Trebinju

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, u okviru radne posjete Narodnoj Republici Kini, u srijedu, 4. decembra, je sa predsjednikom uprave Kineske nacionalne aero-tehnološke korporacije za međunarodni inženjering (AVIC) Suo Šuhe potpisao sporazum o izgradnji tri hidroelektrane na Bistrici, vrijednosti 100 mil EUR, a njihova instalirana snaga biće 45 megavata.

- U narednom periodu treba uraditi studiju izvodljivosti i sa njom aplicirati kod banke za finansiranje, tako da neki rokovi koji su danas precizirani u tom ugovoru da se u narednih šest – devet mjeseci završe sve procedure, kako bi se kod banke dobilo kreditiranje - naglasio je Višković.

Premijer Višković je poručio da su potpisali i sporazum za izgradnju fabrike cijevi u Foči, čija će gradnja početi paralelno sa radovima na Bistrici.

- Kineska kompanija obavezala se da će, o svom trošku, izraditi studiju opravdanosti izgradnje aerodroma Trebinje. Sa tom studijom ćemo znati koliko je opravdana ta investicija i ako se ukaže opravdanom, formiramo zajedničko preduzeće sa Kinom, koje bi išlo u realizaciju tog prijekta - istakao je Višković.​

Premijer Višković sastao se i sa predstavnicima Industrijske i komercijalne banke Kine. Razgovarano je o finansiranju ovih projekta.

- Sada čekamo odgovor banke i pripremu sve one dokumentacije koja je potrebna za banku za odobravanje finansijskih sredstava, prije svega, za HE na Bistrici, jer sa tom izgradnjom uslovljena je i gradnja fabrika cijevi u Foči. Onog momenta kad krene izgradnja elektrane, kreće i izgradnja fabrike cijevi - poručio je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.