Izvor: Mondo | Srijeda, 04.12.2019.| 15:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U pripremi projekat za naučno-tehnološki park u Banjaluci

Ilustracija (Foto: nd3000/shutterstock.com)
Grad Banjaluka priprema projekt novog naučno-tehnološkog parka, koji će biti zona novih informacionih tehnologija i kreativnih industrija, najavio je gradonačelnik Igor Radojičić.

On je danas, 4. decembra, na otvaranju dvodnevne konferencije o značaju digitalne transformacije i konceptu "pametnih gradova", koja je počela u Banjaluci, kazao da Grad ima interes da razvija jednu ovakvu zonu, koja bi bila atraktivna za domaću, prije svega mlađu radnu snagu, koja bi ostala na ovim prostorima.

Prva konferencija posvećena digitalnoj transformaciji i konceptu "pametnih gradova" pod nazivom "Forward" okupila je više od 300 učesnika u Banjaluci.

Prvi dan ovog skupa posvećen je digitalnoj transformaciji i njenom značaju za društvo u cjelini.

Tokom drugog dana biće riječi o i "pametnim rješenjima" u lokalnim upravama koji nude mogućnost za značajno unapređenje usluga koje pružaju građanima.

Organizator konferencije "Forward" je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Inovacioni centar Banjaluka.

Predsjednica RS Željka Cvijanović istakla je uoči konferencije da je prelazak na digitalnu ekonomiju strateški cilj i razvojna šansa Republike Srpske.

Cvijanović je rekla da ova važna oblast daje mogućnost i za novo zapošljavanje, te podsjetila da se sve zemlje koje žele da se razvijaju u napreduju, bave pitanjima digitalne transformacije, kao što to treba da uradi i RS.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević istakao je da je upravo zato resorno ministarstvo pokrenulo ovu konferenciju.

- Digitalna transformacija se ne možemo izbjeći, a treba vidjeti na koji način da je prihvatimo i primijenimo - dodao je Rajčević.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.