Izvor: eKapija | Srijeda, 04.12.2019.| 11:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kamen iz Hercegovine na beogradskim trgovima i ulicama - Mostarska firma AMG planira širenje u regionu

Kamene žardinjere na centralnim beogradskim ulicama
Mostarska firma AMG, osnovana prije dvije decenije, poznato je ime u regionu kada je riječ o završnoj obradi kamena, od velikih blokova do gotovog proizvoda. Shodno velikoj ekspertizi i dobroj opremljenosti AMG ima veoma uspješne reference u poslovima popločavanja ulica, trgova i slično.

Neki od projekata na koje su vrlo ponosni, kako kažu u razgovoru za eKapiju, su projekat mosta u Svilaju, uređenje Obilićevog venca i Trga Republike u Beogradu, kao i Španski trg u Mostaru.

Njihovi najznačajniji klijenti su firme iz oblasti niskogradnje. Na tržištu BiH sa pet kompanija imaju najveći domaći promet, a u Srbiji sa dvije firme.

Kažu nam da najveće interesovanje sada vlada za jablaničkim granitom, a taj kamen plasiraju i za radove u Njemačkoj.

- Kamen nabavljamo u zavisnosti od projekta. Međutim, za naš domaći granit iz Jablanice vlada veliko interesovanja, pa samim tim se i nameće logično da taj kamen i najviše nudimo i obrađujemo. Blizina majdana i kvalitet jablaničkog granita u fazi obrade i u fazi eksploatacije, koji je prepoznat širom svijeta, dovoljan su razlog da najviše obrađujemo upravo njega. Vrijedi spomenuti da osim jablaničkog granita dosta uvozimo i obrađujemo travertin Romano Classico koji se dosta koristi za fasade i rekonstrukcije starih građevina - kažu za eKapiju iz firme AMG.

AMG danas tržištu nudi izradu granitnih paljenih ploča raznih dimenzija, ivičnjaka, kamenih žardinjera, kamenih kocki, kao i lomljenih granitnih elemenata za oblaganje vertikalnih zidova.

Trenutno rade isporuke granitnih paljenih ploča debljine 8 cm i granitnih ivičnjaka za projekat Beograd na vodi, granitnih lomljenih elemenata debljine 15 cm za oblaganje stubova na mostu u Svilaju, kao i granitnih ivičnjaka za isti most, zatim granitnih ivičnjaka za most u Tešnju, tunel Vranduk 2, kao i za mostove prije i poslije tunela Vranduk.

- Realne zahtjeve investitora nije problem ispuniti. Većina problema koja stoji na relaciji investitor-izvođač je u postavljanju nerealno malih rokova za isporuku ili izradu, ali do sada nije bilo problema. Nadam se da neće ni u budućnosti - kažu u AMG-u.

Kamen za popločavanje specijalnost

Njihov početak rada, kao i svaki početak, nije bio lak, ali imajući pred sobom viziju, pažljivo su trasirali put. Na samom početku su nudili proizvode od kamena kao što su kamene stepenice, klupice, kamen za pod, nadgrobne spomenike itd.

- Onda, konstantnim razvojem i ulaganjem u proizvodnju danas s ponosom kažemo da možemo konkurisati na svaki posao u vezi sa kamenom, jer smo proširili i produbili naš asportiman proizvoda. Posebno smo specijalizovani za kamen za popločavanje ulica, trgova, ivičnjake, kamene fasade, žardinjere, stubiće, ravni i radijalni profili itd. To govorimo jer posjedujemo 12 vrhunskih mašina za obradu kamena od najboljih italijanskih proizvođača.

Što se tiče rezultata za 2019. oni su, kažu, bolji od njihovih predviđanja. Promet je u odnosu na 2018. povećan za 75%, a u odnosu na 2017. godinu za 170%.

- U 2020. želimo nastaviti ovim tempom i proizvodnju i ulaganje. U januaru puštamo u pogon dvije nove mašine koje smo kupili, a vrijedne su više od 350.000 EUR. Planiramo, prije svega, da dodatno potvrdimo našu poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine i Srbije, uz širenje i na druga tržišta - zaključili su iz AMG-a.

T.B.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.