Izvor: eKapija | Srijeda, 04.12.2019.| 11:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počinje sarajevski Fashion film festival

(Foto: Marko Poplasen/shutterstock.com)
Fashion film festival održava se već četvrtu godinu zaredom u Sarajevu, a okuplja filmske djelatnike i komercijalne modne brendove te nagrađuje najbolje nove modne filmove iz cijelog svijeta.

- Već dugo godina poslovno sam vezan za ovaj segment umjetnosti, a budući da se radi o jednom potpuno novom izražaju, shvaćanju i spoju različitih kategorija umjetnosti, privuklo je moju pažnju, a vremenom postalo i pravi izazov napraviti i pokrenuti SFFF u Sarajevu. Najbolji filmovi ove vrste se prikazuju u Londonu, Berlinu, Kopenhagenu, Istanbulu, Madridu, Los Anđelesu i drugim gradovima širom svijeta, a publika u Sarajevu već četvrtu godinu ima istu tu mogućnost. Dio smo ove fantastične priče koja je slobodno mogu reći eksplozija kreativnosti i umjetničke izvrsnosti – komentirao je Željko Ivanković, direktor festivala.

- Fokus pri izboru filmova je na prikazivanju šarolike raznolikosti shvaćanja mode, njene prezentacije kroz priču, fotografiju, izražaj… Naš cilj je pružiti izuzetan estetski doživljaj publici fokusirajući se na povezanost mode i filma kroz vrlo različite filmske projekcije. Modni film na jedan potpuno novi način istražuje i posreduje modu fokusirajući se na bliske veze modne, filmske i umjetničke prakse. Vrlo su raznoliki u izgledu, zvuku, osjećaju i poruci koju šalju. Moda u izabranim filmovima može biti vodeća uloga ili sporedni lik. Filmovi su preplavljeni novim idejama, eksperimentima u modi, filmu i komunikaciji. Izbor u svakom slučaju nije nimalo jednostavan - dodao je Ivanković, prenosi bonjour.ba.

Četvrto izdanje počinje u četvrtak u hotelu Hills u 20:00h, kada će se i održati svečana dodjela nagrada za najbolje filmove SFFF-a, dok će u petak, 6.12. u 20:00h, u Coloseum Clubu Sarajevo biti prikazani i svi službeni filmovi iz selekcije ovogodišnjeg SFFF-a, kao i after party sa DJ ZliYej.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.