Izvor: Glas Srpske | Srijeda, 04.12.2019.| 11:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Privrednici bankama duguju 2,18 mlrd KM - Ekonomisti smatraju da privreda treba povlačiti više novca za investicione projekte

Ilustracija (Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Privrednici u Republici Srpskoj na kraju septembra ove godine dugovali su domaćim bankama 2,18 mlrd KM na osnovu kredita koje su podigli, što je za oko 50 miliona više u odnosu na isti period lani.

Pokazuju to podaci Agencije za bankarstvo RS, prema kojima su ukupni krediti na kraju devetog mjeseca iznosili 5,344 mlrd KM, od čega se na zajmove privredi odnosilo 40,81%.

- Zabilježen je u kontinuitetu rast kredita plasiranih privrednom sektoru RS, na šta su prvenstveno uticali povoljniji uslovi finansiranja, odnosno niže kamatne stope, ponuđeni od strane banaka - naveli su u Agenciji za bankarstvo.

Predsjednik Područne privredne komore Doboj Radovan Pazurević ističe za Glas Srpske da je dobro ukoliko se privrednici zadužuju kako bi unapređivali poslovanje i ulagali u pogone.

- Dobro je da se kreditna aktivnost privrede povećava i da preduzeća osjete efekte dodatnih ulaganja. Primjera radi, fabrika obuće Sanino, na čijem sam čelu, prije desetak godina je uzela kredit u iznosu od oko 4 mil KM, s jasnom vizijom da taj novac uložimo u proizvodnju i ta investicija nam se već višestruko isplatila - rekao je Pazurević, koji je vlasnik derventskog Sanina.

Dodao je da ne treba bježati od kredita koji su dobra prilika da privrednici steknu "finansijsku kondiciju".

- Treba biti krajnje racionalan i oprezan i zajmove u bankama uzimati samo ukoliko pomoću njih stvaramo novu vrijednost, uvećavamo zaradu i ubrzavamo obrt - naglasio je Pazurević.

Ekonomisti smatraju da privreda ne uzima onoliko zajmova koliko bi mogla i trebala, te da udio od oko 40% u ukupnom kreditnom plasmanu nije dovoljan.

- Podaci Agencije za bankarstvo pokazuju samo da su građani mnogo zaduženi i da posežu za kreditima kako bi servisirali svoje potrebe. Suština je da je privredni ciklus usporen, te da je likvidnost smanjena, kao i broj poslovnih aktivnosti tokom godine, zbog čega se povećava iznos kredita. Trebalo bi da privreda povlači mnogo više novca za investicione projekte - rekao je ekonomista Zoran Pavlović.

Naglasio je i da domaćoj privredi nedostaje veća podrška raznih investicionih fondova i institucija.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.