Izvor: biznisinfo.ba | Srijeda, 04.12.2019.| 09:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zgrada kod Vječne vatre biće novo sjedište Gradske uprave Sarajeva

Sarajevo (Foto: paul prescott/shutterstock.com)
Jedan od najpoznatijih objekata u Sarajevu, zgrada kod Vječne vatre u ulici Maršala Tita, konačno će dobiti namjenu kakva mu priliči. Ova reprezentativna građevina postaće istinska Gradska kuća, a glavni grad Bosne i Hercegovine će dobiti svoju pravu adresu i sjedište, objavio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Podsjetio je da je Gradsko vijeće prošle sedmice podržalo odluku da se postojeći prostori u kojem je smještena Gradska uprava ustupe Parlamentu FBiH.

S druge strane, Vlada FBiH je ranije donijela odluku kojom prostorije u objektu kod Vječne vatre ustupa Gradu Sarajevu za sjedište. Grad Sarajevo i Vlada FBiH spremni su pokrenuti i obnovu i unutrašnje uređenje zgrade, napisao je Skaka na svom Facebook profilu.

- Na ovaj način, rješava se dugogodišnji problem smještaja obje institucije i Parlamenta FBiH i Grada, obzirom da sadašnji uvjeti ne zadovoljavaju potrebe za efikasnijim djelovanjem. Mi radimo projekte od kojih će grad imati dugoročnu korist, a sve u interesu građana - napisao je Skaka, i dodao da je objekt koji je izgrađen po projektu čuvenih arhitekata Josipa Vancaša i Karla Paržika dostojan sjedišta glavnog grada.

- Na ovaj način ćemo ponovo oživjeti jednu vrlo važnu građevinu u samom centru grada koja će postati prava gradska kuća sa dodatnim sadržajima. Želim se posebno zahvaliti rukovodstvu Vlade Federacije BiH na vrlo uspješnoj saradnji i razumijevanju te gradskim vijećnicima koji su podržali ovaj project - zaključio je gradonačelnik.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.