Izvor: Indikator | Srijeda, 04.12.2019.| 08:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Centralna banka BiH radiće redistribuciju gotovine KM u opticaju

(Foto: JasaStyle/shutterstock)
Centralna banka BiH se priprema za propisivanje uslova za redistribuciju gotovog novca konvertibilne marke, izjavio je guverner Centralne banke BiH Senad Softić, izvještava Indikator.ba.

- Ovo ima za cilj povećati stepen kontrole u radu sa gotovim novcem KM koji će obezbijediti da se novčanice i kovanice KM zaprimljene u komercijalnim bankama u BiH kroz redovno poslovanje, prije ponovne isplate, odnosno vraćanja u opticaj, adekvatno provjere sa aspekta autentičnosti i podobnosti za opticaj, i to prema jasno utvrđenim standardima i pravilima - istakao je guverner Softić govoreći na predstavljanju Bijele knjige Udruženja banaka BiH u Sarajevu, 3. decembra.

Prema njegovim riječima, ovaj proces je od velike važnosti sa aspekta zaštite učesnika u gotovinskim platnim transakcijama, zaštite integriteta domaće valute, kao i za proces borbe protiv krivotvorenja gotovog novca.

- Ovo ćemo obaviti uz konsultacije sa agencijama za bankarstvo i komercijalnim bankama - istakao je Softić i dodao da će proces redistribucije gotovine KM biti zasnovan na evropskim i međunarodnim standardima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.