NavMenu

Slobodan Marković: Sve veći nedostatak preduzetničkog duha u RS

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 09.11.2009. 10:14
Komentari
Podeli

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS (RARS) Slobodan Marković rekao je 8. novembra 2009. godine da je u RS, kao i širom svijeta, sve više primjetan nedostatak preduzetničkog mentaliteta, posebno kod mladih ljudi.

Marković je naglasio da će RARS, u saradnji s Ministarstvom razvoja, preduzetništva i obrta FBiH, u cilju podrške preduzetništvu u BiH, od 16. do 22. novembra obilježiti "Globalnu sedmicu preduzetništva" - svjetsku akciju sedmodnevne promocije rezultata postignutih u ovoj oblasti.

"Sve aktivnosti, koje se tiču treninga, obuke, dobijanja povoljnijeg početnog kapitala za početne poslovne aktivnosti, konsultantske podrške onima koji počnu poslovne aktivnosti, imaju za cilj smanjenje rizika propadanja novostvorenih firmi, jer 50 % tih firmi propadne u prvoj godini poslovanja", rekao je Marković.

On je naglasio da je u afirmaciji preduzetništva veoma važna i njegova medijska promocija kao načina rješavanja zaposlenja i rasta društvenog proizvoda.

Direktor RARS je rekao da je ove godine kroz program obuke za pokretanje vlastitog poslovanja prošlo oko 300 mladih iz RS i pozvao sve zainteresovane za ovakav način usavršavanja da se prijave. RARS, naglasio je Marković, kroz stručne konsultacije pomaže preduzetnicima da obezbijede novac za poslovanje iz različitih izvora.

U okviru "Globalne sedmice preduzetništva", republička Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća RS (RARS) nagradiće sa po 2.500 maraka tri najbolja poslovna plana za registraciju preduzeća.

Koordinator aktivnosti na projektu "Globalna sedmica preduzetništva" Vladimir Ćorda rekao je da se ova akcija istovremeno provodi u skoro 80 zemlja svijeta, a sama ideja obilježavanja potekla je iz Velike Britanije.

"Do početka novembra na našu adresu je stiglo 15 poslovnih planova, a u sljedećih desetak dana biće odabrana tri najbolja, koja će biti nagrađena sa po 2.500 maraka za registraciju firme i besplatno vođenje knjiga u sljedećoj godini. Takođe, mladi preduzetnici koji pobijede na ovom takmičenju mogu računati i na konsultantsku pomoć u prve dvije godine poslovanja", naglasio je Ćorda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.