Izvor: eKapija | Utorak, 03.12.2019.| 15:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ministarstvo pravde BiH traži 100 radnika za državni zatvor u Istočnom Sarajevu

(Foto: bibiphoto/shutterstock.com)
Ministarstvo pravde BiH raspisalo je javni konkurs za prijem u radni odnos 100 zaposlenika u Zavodu za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH u Istočnom Sarajevu, potvrđeno je tom ministarstvu.

Od ukupno 100 pozicija oglašenih na prvom konkursu za zapošljavanje u državnom zatvoru najviše ih se odnosi na "ovlašteni zavodski službenik u činu starijeg policajca", kojih se traži čak 61.


Inače, ranije je objavljeno da će državni zatvor, po sistematizaciji radnih mjesta, imati oko 300 čuvara, administrativnih radnika, kuhara, odgajatelja…

U ovaj objekt uloženo je oko 40 mil EUR. Tehnički prijem državnog zatvora izvršen je još početkom oktobra prošle godine, no, još se ne zna kada će zatvor početi rad, odnosno kada će u njega ući osuđeni za najteža krivična djela, među kojima su i ratni zločini.

Trenutno se dan smještaja osuđenika koji bi trebali biti prebačeni u državni zatvor u entitetskim zavodima plaća 40 KM, a takvih je zatvorenika oko 480. To znači da mjesečno u te svrhe bude isplaćeno više od 570.000 KM, piše Avaz.

Marko Vujević, diplomirani pravnik, imenovan je za vršioca dužnosti upravnika Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine, prenosi mondo.ba.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.