Izvor: eKapija | Utorak, 03.12.2019.| 11:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

UKC RS nabavio najsavremeniju opremu za digestivnu endoskopiju

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske nabavio je endoskopsku opremu koja pripada posljednjoj tehnološkoj generaciji i pruža nove dijagnostičke mogućnosti iz oblasti digestivne endoskopije.

Ova oprema omogućava da se pritiskom na dugme i uz dvije vizuelne tehnike diferenciraju promjene sa velikom preciznošću. Tim povodom u UKC RS održan je stručni trening gastroenterologa iz cijele BiH u organizaciji Asocijacije gastroenterologa i hepatologa BiH i UKC RS.

Predsjednik Asocijacije gastroenterologa i hepatologa BiH prof. dr Stevan Trbojević tom prilikom je rekao da je nova tehnologija veoma značajna. Uz pomoć ove tehnologije, a samo pritiskom na jedno dugme i uz dvije vizuelne tehnike, diferenciraju se promjene sa velikom preciznošću. Prema njegovim riječima, tehnologija je sve razvijenija i moćnija, te se u budućnost možda neće morati uzimati biopsije, jer će i bez toga biti prepoznato o čemu je riječ, što je veoma značajno u dijagnostici malih promjena na želucu.

Na skupu je naglašeno da nove tehnike služe da se promjene na sluzokoži želuca otkriju u ranoj fazi, te da se odmah pristupi njihovom skidanju, saopšteno je iz UKC RS.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.