Izvor: Capital | Utorak, 03.12.2019.| 08:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada RS garantuje za nova zaduživanja FZO i bolnice u Gradišci

(Foto: love work 51/shutterstock.com)
Vlada Republike Srpske izmjenila je Uredbu o postupku izdavanja garancija kojom je omogućila fondovima socijalne sigurnosti da se po istom osnovu mogu zadužiti više puta, dok su do sada to mogli da učine samo jednom za izmirenje iste obaveze.

Odmah nakon što je odluka stupila na snagu, Vlada je dala bezuslovne garancije za novi kredit Fondu zdravstvenog osiguranja RS od 60 mil KM kao i bolnici u Gradišci od 5,2 mil KM.

Fond će kako saznaje Capital najveći dio novca potrošiti za izmirenje obaveza prema dobavljačima iz Srbije (22 mil KM), plaćanje obaveza prema apotekama (10 mil KM) te za regulisanje obaveza za bolovanja (20 mil KM).

Zadužili su se na period od pet godina i kamatnom stopom od 2,95% a zajmodavac je konzorcij banaka koji čine Unicredit Bank, NLB Banka, Nova banka i Komercijalna banka.

- U slučaju dospjelog a neplaćenog anuiteta, Republika Srpska će izvršiti plaćanje svih obaveza iz budžeta - navodi se u Odluci o davanju saglasnosti za izdavanje garancija za kreditno zaduženje.

Bolnica u Gradišci se zadužila na period 12 godina sa kamatnom stopom od 4% kod Nove i Komercijalne banke.

Namjena kredita je refinansiranje dugoročnog zaduženja kod Nove banke u iznosu od 2,74 mil KM te refinansiranje kratkoročnog revolving kredita kod Komercijalne banke od 61.000 KM.

Dio novca od kredita, tačnije 1,9 mil KM će biti utrošen za obaveze prema dobavljačima iz 2018. godine a 420.281 KM će biti uplaćeno na račun Poreske uprave Republike Srpske.

- Republika Srpska bezuslovno garantuje plaćanje svih obaveza - stoji u odluci Vlade.

Inače, Vlada RS je dopunjenu Uredbu o garancijama donijela na sjednici održanoj 14. novembra.

Jelena Trivić, narodni poslanik i ekonomista kaže kako je Vlada prostor za ovakvo djelovanje stvorila prošle godine kada je od Narodne skupštine RS oduzela nadležnost odlučivanja o pojedinačnim garancijama.

- Narodna skupština RS nakon toga može da donosi samo okvirni iznos garancija a pojedinačne garancije ne idu na skupštinu nego Vlada donosi odluku - kazala je ona.

Trivić smatra kako je uredba dopunjena jer komercijalne banke ne žele više da kreditiraju fondove i ustanove bez garancije Vlade RS.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.