Izvor: Tanjug | Utorak, 03.12.2019.| 07:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kompanija H&M počela testiranje usluge iznajmljivanja odjeće u Švedskoj

Ilustracija (Foto: fiphoto/shutterstock.com)
Švedska modna kompanija H&M počela je testiranje usluge iznajmljivanja odjeće, jer se modna industrija nalazi na udaru sve žešćih kritika zbog otpada i zagađenja koje pravi u procesu proizvodnje.

Kako javlja njujorška agencija Bloomberg, potrošači mogu u obnovljenoj glavnoj prodavnici H&M-a na trgu Sergels Torg u centru Stokholma od prošlog petka da iznajme odjeću na nedjelju dana za 350 švedskih kruna (37 USD).

Iz švedske kompanije, koja prati primjer konkurenata kao što su Banana Republic i Urban Outfitters, koji su ranije ove godine pokrenuli slične usluge kako bi ušli na tržište koje je 2018. dostiglo milijardu dolara, najavljuju širenje ovog koncepta i na druga tržišta na kojima H&M posluje.

U testnoj fazi, H&M je iznajmljivanje ograničio na kolekciju od 50 odjevnih predmeta, ali ne mogu svi kupci da pozajme odjeću, jer se ponuda odnosi samo na članove lojaliti programa kompanije.

H&M će procijeniti rezultate ovog probnog koncepta poslovanja za tri mjeseca, prije bilo kakvog daljeg širenja te prakse.

- Snažno vjerujemo u uspjeh iznajmljivanja, ali ipak želimo da ispitamo reakcije potrošača i da naučimo što više kako bismo uveli poboljšanja i potrebne promjene - izjavio je Danijel Klason, šef razvoja poslovanja u H&M-u.

Industrija odjeće je pod sve većim nadzorom, jer je odgovorna za čak 10% globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte i jer troši više energije nego vazduhoplovstvo i brodarstvo zajedno, prema podacima Ujedinjenih nacija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.