NavMenu

Gasovod TANAP važan za cijeli region - Do 2022. biće završena izgradnja interkonekcije Bugarske i Srbije

Izvor: Tanjug Utorak, 03.12.2019. 08:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sergey_R/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić sastao se u Ipsali, sa turskim ministrom energetike i prirodnih resursa Fatihom Donmezom, ističući da je Turska realizovala veliki projekat - izgradnju TANAP-a, gasovoda dugačkog gotovo 1.850 kilometara.

On je podsjetio da je cilj projekta TANAP da se prirodni gas koji se proizvodi na dva gasna polja Šah Deniz u Azerbejdžanu i u oblasti Kaspijskog mora, dopremi u Tursku i Evropu.

Taj projekat zajedno sa gasovodom Južni Kavkaz i Trans-jadranskim gasovodom TAP, sačinjava Južni gasni koridor, ukupnog kapaciteta 16 milijardi kubnih metara gasa godišnje, saopštilo je resorno ministarstvo.

- To je izuzetno važno za čitav region, jer omogućava divesifikaciju snabdijevanja gasom. Novi izvori gasa doprinjeće da čitav naš region bude energetski bezbedniji i stabilniji. To omogućava takođe, da kroz sve te gasovode i LNG terminale regiona, a pogotovo LNG terminal u Aleksandopoliju omogući dodatne izvore snabdevanja gasom - izjavio je Antić.

On je ocijenio da to svakako predstavlja dobru šansu i za Srbiju, uzimajući u obzir da se u ovom trenutku razvijaju dva projekta koja su u vrhu evropskih i regionalnih prioriteta.

- To je interkonekcija Grčka-Bugarska, i interkonekcija Bugarska-Srbija, odnosno gasovod Sofija-Dimitrovgrad-Niš. Te dvije interkonekcije nas povezuju sa Južnim gasnim koridorom i one omogućavaju da Srbija, a sutra i BiH, mogu da očekuju gas iz ovog pravca snabdijevanja - naveo je ministar.

- Mi ćemo te dvije interkonekcije završiti do 2022. godine, tako da već negde u periodu od 2023-2025. godine, kada se očekuje da će se i povećati proizvodnja gasa u Azerbejdžanu, ovaj gas i taj gasovod može da bude vrlo konkurentan i na našem tržištu - kazao je Antić.

Ministar je naglasio da bi Srbija trebalo da postane značajan partner u povećanju ukupne energetske bezbjednosti čitavog regiona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.