Izvor: eKapija | Utorak, 03.12.2019.| 08:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Dolazak kineske kompanije Quectel šansa za razvoj 5G IoT aplikacija u Srbiji

(Foto: Quectel)
U medijima u Srbiji nedavno je odjeknula vijest da kompanija Quectel Wireless Solutions planira otvaranje Istraživačko-razvojnog centra u Beogradu. Kao globalni lider u snabdijevanju mobilnim modulima koji povezuju veliku količinu uređaja sa internetom (IoT, Internet of Things), Quectel će od početka 2020. pružati podršku svojim mnogobrojnim klijentima u Evropi iz prestonice Srbije.

Centar će početi da radi u prvom kvartalu 2020. godine, a, kako su ekskluzivno za eKapiju najavili čelnici kineske kompanije, plan im je da do 2021. u Srbiji zaposle veliki broj softverskih inženjera, najviše eksperata za Linux i Android.

R&D centar u Beogradu (Research and Development), kako je za eKapiju naveo Patrick Qian, osnivač i CEO kineske kompanije koja je pionir u razvoju 5G mreže, biće prvi takav centar ove kompanije van Kine.

Quectel ima na hiljade korisnika širom svijeta, od čega u Srbiji više od 100, koje na srpskom tržištu snabdijeva kompanija Vita Elko iz Novih Banovaca. Samo na tržištu Jugoistočne Evrope kompanija je 2018. godine prodala više od milion modula, a baza njihovih korisnika stalno raste.

- Da bismo svima njima pružili bržu i efikasniju podršku, potreban nam je tehnički support i R&D centar u Evropi - navodi Qian.

Sandro Spanghero, direktor Quectelovih R&D centara za Bliski istok i Afriku, podvlači da su upravo srpski inženjeri bili ključni za izbor Beograda kao sjedišta evropskog R&D i support centra kompanije.

Po njegovim riječima, u "igri" za otvaranje R&D centra u Evropi su bile i zemlje poput Belorusije, Poljske i Bugarske, ali je odluka iz mnogo razloga ipak pala na Srbiju.

- Odabrali smo Beograd jer je to jedan vrlo dinamičan i mlad grad, sa mnogo talentovanih ljudi spremnih za nove izazove, a to je ono što nam je potrebno. Naravno, jedan od razloga je i povoljna cijena radne snage, ali i dobri odnosi između Kine i Srbije. Nema potrebe za vizama i to je velika prednost - istakao je Spanghero dodavši da je to vrlo bitno jer će naši inženjeri iz Beograda odlaziti na obuke u Kinu, a i kineski stručnjaci iz tamošnjih R&D centara kompanije će često dolaziti u Beograd.

Spanghero je otkrio da je već odabrano 10 inženjera koji će se od janaura pridružiti timu i koji će proći obuke u Kini, a zatim od ljeta početi da rade u punom kapacitetu.

U toku 2020. Quectel će u svom R&D centru u Beogradu zaposliti ukupno između 40 i 50 softverskih inženjera, a taj broj će, kako su istakli, u 2021. biti znatno veći.

Quectel je već registrovao kompaniju u Srbiji pod nazivom Quectel istraživačko-razvojni centar Evropa.

- Iznajmili smo prostorije na Novom Beogradu, ali sa proširenjem poslovanja u drugoj polovini naredne godine biće nam potreban veći prostor, najvjerovatnije u blizini aerodroma, zbog čestih putovanja zaposlenih - navode sagovornici našeg portala.

Govoreći o vrednosti investicije, istakli su da će godišnji troškovi R&D centra u Beogradu biti između 2 i 3 mil EUR tokom prve faze, a da će angažovanje RF i drugih stručnjaka na polju mobilnih tehnologija još uvećati ta ulaganja.

- 5G NR (New Radio) tehnologija koja počiva na visokim frekvencijama zahtjeva još tešnju saradnju sa korisnicima i zato će nam u budućnosti biti potrebna RF (Radio Frequency) ekspertiza - navode čelnici Quectela za eKapiju i dodaju da će do 2022. zaokružiti investiciju u Srbiji.

Quectel planira da srpske inženjere osposobi i za dizajn hardvera. Takođe, namjeravaju da uspostave saradnju sa tehnološkim fakultetima u Srbiji koji školuju softverske i hardverske inženjere.

- Već smo kontaktirali sa Univerzitetom u Beogradu i u budućnosti želimo da se povežemo sa studentima koji pripremaju teze u ovoj oblasti, jer je to prilika da ukažemo mladim ljudima na to šta industrija traži i da ih pripremimo da joj se uskoro pridruže. Planiramo da držimo predavanja na temu IoT i da omogućimo studentima praksu na našim modulima - zaključio je CEO Quectela.

Branislava Petrović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.