Izvor: biznisinfo.ba | Ponedjeljak, 02.12.2019.| 15:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Firma Tareks izvoziće meso iz BiH u Tursku

(Foto: Alaettin YILDIRIM/shutterstock.com)
Firma Tareks, koja djeluje u sklopu turske Unije poljoprivrednih kreditnih zadruga, u Tursku će transportovati 3.000 tona mesa, koje će biti izvezeno iz Bosne i Hercegovine u tu zemlju, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktor Tareks-a Adem Tatli je tim povodom za AA kazao da je ova firma, čija je glavna djelatnost stočarstvo, osnovana prije dvije sedmice u Bosni i Hercegovini.

- Naša firma će u Tursku vršiti izvoz tri hiljade tona mesa - kazao je Tatli, dodajući da firma djeluje u sklopu Unije poljoprivrednih kreditnih zadruga povezane sa Ministarstvom poljoprivrede i šumarstva Republike Turske.

Istakao je da već ovog mjeseca planiraju početi sa izvozom mesa, napominjući da će što prije završiti izvoz ugovorene kvote mesa u Tursku za 2019. godinu.

Dodao je da će ova firma, koja se trenutno bavi izvozom mesa, raditi i na drugim projektima u poljoprivrednom sektoru.

Tatli je istakao da poljoprivredne kreditne zadruge, u sklopu kojih djeluje ova firma, djeluju i u drugim zemljama, kao što su Iran, Katar, Kina i Bugarska.

Naglasio je da firma Tareks namjerava u narednom periodu doprinositi razvoju cijele društvene zajednice.

- Nećemo se baviti samo izvozom mesa u Tursku. U narednom periodu planiramo da poljoprivrednicima u Bosni i Hercegovini podijelimo krupnu stoku, ovdje obavimo klanje stoke i potom meso izvezemo u Tursku - kazao je Tatli.

Istakao je da se projekat provodi u saradnji sa Vijećem ministara BiH i Ziraat bankom.

- Krupnu stoku ćemo distribuirati poljoprivrednicima u Bosni i Hercegovini. Trenutni cilj nam je 15.000 grla. Ova krupna stoka neće biti izvezena samo u Tursku, nego možda i u Europu - rekao je Tatli.

Na kraju je podsjetio da Poljoprivredne kreditne zadruge imaju 1.700 filijala u ukupno 17 regija s budžetom od 7 mlrd EUR, dok pod njihovim okriljem djeluje ukupno 14 firmi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.