Izvor: Federalna.ba | Ponedjeljak, 02.12.2019.| 15:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U RS uskoro inicijativa za otkup zatvorske kazne, u FBiH već u praksi - Poslodavac ne može otpustiti optuženog koji ne ide u zatvor

(Foto: sakhorn/shutterstock.com)
U Federaciji su od izdržavanja zatvorske kazne amnestirani oni koji imaju novca da plate da ne idu u zatvor, ako su osuđeni za krivična djela do godinu dana. Mnogo je osoba zamijenilo kaznu zatvora novčanom, a u slučaju da je riječ o osuđenicima koji nemaju novca, postoji mogućnost da kazna bude kompenzirana društveno korisnim radom. Ovu beneficiju dosad su koristili mnogi počinitelji krivičnih djela, čak i iz okruženja, koristeći državljanstvo BiH, jer ovakve prakse u susjedstvu nema. Postavlja se pitanje smisla zatvorske kazne ako se ona može otkupiti i ako pravda nije jednaka za sve.

Na nivou Suda BiH, Federacije i Brčko distrikta moguće je zatvorsku kaznu do godinu dana zamijeniti novčanom pa osuđenici iz Srbije i Hrvatske koriste državljanstvo BiH da u našu zemlju prenesu kaznu.

– Vrlo često optužene osobe potipsuju sporazume o priznanju krivice, dobiju manje zatvorske kazne nego što bi mogli dobiti u postupku i onda ostvaruju mogućnost da mijenjaju zatvorsku kaznu novčanom. Kada ih otkupe, oni ne idu u zatvor i onda ih poslodavac ne može otpustiti, jer da bi ga otpustio on mora otići na izdržavanje kazne te nisu ispunjene pretpostavke – ističe novinarka CIN-a Renata Radić Dragić.

Zatvorsku kaznu do godinu dana moguće je odslužiti i uz posao, odnosno rad, a sve s ciljem izvršenja konačne presude suda.

– Osobe koje rade, a nemaju para da plate kaznu, mogu podnijeti zatjev za elektronsko izdržavanje zatvorske kazne, odnosno "kućni pritvor". Dobiju narukvicu koja ih elektronski "veže" za jednu lokaciju i dobiju pravo kretanja od posla do kuće i nazad – objašnjava advokat Omar Mehmedbašić.

U Federaciji BiH pojedini traže da bude ukinuta navedena mogućnost plaćanja zatvorske kazne koja je 100 KM po danu.


– Primjena je upitna i sa stanovišta cilja i njegove legitimnosti. Ne postoje zakonski niti neki drugi provedbeni mehanizmi koji bi stvorili obavezu i pretpostavke da sudovi provjeravaju da li novac kojim se vrši plaćanje zamijenjene novčane kazne potiče iz legalnih izvora, odnosno da je zakonito stečen – ocijenila je Segmedina Srna, delegat u Domu naroda FBiH (SDP).

Plaćanja zatvorske kazne do godinu dana nije moguće u zemljama u okruženju kao i u drugom entitetu BiH. Naime, u Republici Srpskoj od 2017. ukinuto je plaćanje zatvorske kazne. Postoje zahtjevi da to bude vraćeno.

Ta će inicijativa ići Narodnoj skupštini kada bude vrijeme za izmjene zakona putem amandmana. Eventualno, ako se radi o Nacrtu zakona ide se s prijedlogom da se to uvrsti jer je to jako potrebno i stručna javnost je za to zainteresovana – kaže advokat Mirko Dabić.

Trenutno u BiH je neujednačena sudska praksa u ovoj oblasti. Inače, pravda bi trebala biti jednaka za sve.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.