Izvor: 24sata.info | Ponedjeljak, 02.12.2019.| 10:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sarajevska berza razvila FAST aplikaciju za lakše trgovanje vrijednosnim papirima - Zvanična prezentacija 19. decembra

(Foto: T33kid/shutterstock.com)
Direktor Sarajevske berze (SASE) Tarik Kurbegović izjavio je u za Fenu da SASE, uporedo sa drugim strateškim projektima, nastoji i da inovira.

- Tako smo u dosadašnjem radu ustanovili da je velika prepreka za masovniji angažman domaćih investitora na tržištu kapitala nedostatak informacija o kompanijama i trgovini njihovim vrijednosnim papirima. Stoga je jedan od naših zadnjih projekata upravo bio targetiran da riješi ovaj problem, i rezultat tih napor je FAST aplikacija, kao jedan mnogo komleksnija i sveobuhvatnija alatka u odnosu na trenutno postojeći SASE Oberver Station (SASE OBS) - rekao je Kurbegović.

Pojasnio je da je osnovna prednost FAST aplikacije što ona korisniku omogućava da na jednom mjestu dobije sve informacije potrebne za investiranje u neki vrijednosni papir, što uključuje podatke o trgovini tim dionicama/obveznicama, trenutno stanje na tržištu u pogledu kupovnih i prodajnih naloga, podatke o izdavaocu vrijednosnog papira - vlasnička struktura, finansijske izvještaje, finansijske pokazatelje i drugo.

- Neki od ovih podataka su dostupni putem veb-stranice SASE i nekih drugih servisa, dok su neki dostupni isključivo preko FAST-a, ali ne postoji niti jedno mjesto gdje se svi ovi podaci agregiraju i prezentuju putem jedne centralne tačke, kao što je FAST. Stoga smatramo da će FAST biti neizostavan alat za svakog investitora na našem tržištu, ali isto tako i vrijedan izvor informacija za osobe koji nisu investirale, ali koje zanima tematika tržišta kapitala i berzanskog poslovanja. FAST će imati verzije i za jednu i za drugu grupu korisnika i bit će cjenovno prihvatljiv za sve kategorije - naveo je Kurbegović.

Dodao je da će ta aplikacija olakšati trgovanje vrijednosnim papirima i običnom čovjeku koji se želi okušati u toj oblasti, a nema prethodno iskustvo.

- Do sada je potencijalni investitor u vrijednosne papire informacije morao skupljati na raznim veb-stranicama - Berze, Registra vrijednosnih papira, FIA, stranicama emitenata i sl. Korištenjem FAST-a, korisnik sve dostupne informacije o nekom izdavaocu i njegovim vrijednosnim papirima, istorijskim cijenama i prometima i mnoštvo drugih informacija dobija na jednom mjestu - kazao je Kurbegović.

Istakao je da je kod FAST-a revolucionarno što nudi i tzv. portfolio-tracker - ukoliko korisnik FAST-a ne želi odmah početi trgovati, može napraviti svoj virtuelni porfolio i pratiti kretanje njegove vrijednosti, sve dok se ne odluči da se okuša "u realnom svijetu".

Kurbegović je precizirao da će lansiranje FAST-a uslijediti nakon njegove prezentacije 19. decembra ove godine koja će biti zatvorenog tipa, prije svega zbog prostornih ograničenja, ali će prisutni novinari sigurno izvjestiti o svim mogućnostima aplikacije.

- Ali bez obzira na to, svako ko je zainteresovan da isproba FAST, moći će to uraditi besplatno u toku promotivnog perioda. Sve detalje vezano za ovo ćemo objaviti na prezentaciji, a bit će dostupne i na našoj veb-stranici - rekao je Kurbegović.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.