Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 02.12.2019.| 14:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Turistički kompleks Srebrnac na Kopaoniku mogao bi da raspolaže sa 3.180 ležajeva

(Foto: YouTube/screenshot)
Plan detaljne regulacije turističkog kompleksa Srebrnac na Kopaoniku obuhvata površinu od 56,72 hektara, na području Krive Reke i Brzeća. Cilj plana je dovršavanje turističkog potcentra Srebrnac.

Riječ je o djelimično urbanizovanoj zoni Kopaonika. Ovdje se već nalaze hotel Srebrnac sa 180 ležajeva i Gobelja relej, objekat na polazištu ski lifta sa 10 ležajeva. Tu su i ishodište ski staze, ski lift i žičara četvorosjedežnica.

Postojeći kapacitet žičare je 2.400 skijaša na sat, a ski lifta 860 skijaša. Planirana je njihova rekonstrukcija i zamjena savremenijim instalacijama, kao i rekonstrukcija polazih stanica. Planirano je ishodište buduće kabinske žičare Brzeće-Bregovi-Srebrnac. Iz izlaznu stanicu moguća je izgradnja ski servisa, ugostiteljskih objekata i tako dalje.

Planom je prostor podijeljen na tri zone: saobraćajne površine, sportsko-rekreativne površine, javno skijalište i zelene površine, kao i turistički smještaj.

U trećoj zoni su hoteli, apart-hoteli, pansioni, apartmanski kompeksi, vile. Osim izgradnje ovih objekata, ovdje je moguće i graditi otvorene paviljone, vidikovce, terase, sportske terene i slično.

Objekti koji se grade trebalo bi da budu savremeni, u duhu moderne arhitekture, bez kopiranja elemenata tradicionalne arhitekture. Nije dozvoljena ni primjena istorijskiih stilova. Nije dozvoljena ni upotreba PVC fasadne stolarije.

Objekti bi trebalo da imaju najviše tri sprata, uz potkrovlja.

Procjenjeno je maksimalno 3.180 ležajeva, uz postojeće, od čega su 3.000 turistički, 150 službeni, a 30 za zaposlene.

Planirane su i dvije servisne saobraćajnice, kao i tri pristupne saobraćajnice.

Kada je riječ o sportsko-rekreativnim površinama, dozvoljeni su pješačke i biciklističke staze, otvoreni tereni za male sportove, roler poligoni, mini golf, dječja igrališta.

Širinu staza za skijanje potrebno je planirati u širini od 50 metara, a u planu je i ski tunel. Dijelovi staza mogu da se koriste za takmičenje, ukoliko odgovaraju normativima.

Plan predstavlja osnov za izdavanje lokacijskih uslova, izradu urbanističkih projekata. Rješenja mogu da se realizuju fazno, u skladu sa mogućnostima finansiranja i izvođenja radova. Donosilac plana je Skupština opštine Brus, nosilac izrade Opštinska uprava opštine Brus, obrađivač Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, a investitor Silver Kop development d.o.o.

A. K.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.