NavMenu

Bescarinske zone mamac za investitore u Banjaluku - Za realizaciju potrebno utvrditi propise na nivou BiH

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 02.12.2019. 15:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Maxim Blinkov/shutterstock.com)Ilustracija
Banjaluka bi strateški trebalo da se opredijeli da pored poslovnih ima i bescarinske zone, jer bi se time privukli strani investitori, a jačala bi i domaća privreda i otvarala se nova radna mjesta.

Mišljenje je ovo Zorana Talića, predsjednika skupštine grada Banjaluka, koji je ideju uvođenja bescarinskih zona na područje Banjaluke predložio još u Strategiji razvoja grada Banjaluka krajem 2018. godine, a ovih dana je ponovo aktuelizovao.

Talić navodi da je više razloga zašto Banjaluka treba da bude prvi grad u RS koji ima bescarinske zone.

- Prvi razlog je blizina s granicom Evropske unije, drugi dobra putna povezanost, a sve više se razvija i vazdušni saobraćaj. Uvođenje ovih zona može biti strateško opredjeljenje RS, a Banjaluka kao najveća lokalna zajednica u RS treba da bude preteča takvih ideja - rekao je Talić.

Dodaje da bi time Banjaluka postala interesantnija za strane, ali i domaće investitore, te da bi i oni time mogli dobiti određene, bilo poreske bilo carinske, benefite.

Bescarinske zone se, kako ističe, mogu uvesti u tri modaliteta, a prvi je njihovo uvođenje na prostor postojećih poslovnih zona.

- Drugi je da se uvede jedna bescarinska zona sa subzonama, a to znači da se određenim kompanijama koje rade za tu poslovnu zonu dodijeli status bescarinske zone. Treće rješenje je da kompletna Banjaluka bude jedna bescarinska zona - rekao je Talić.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, smatra da je ovo dobar način da se privuku i strani i domaći investitori, te da se prilikom uvođenja ovih zona treba ugledati na dobre primjere iz okruženja.

- U blizini imamo sjajne primjere kao što je Pirot, koji se čak i prema nekim evropskim istraživanjima nalazi u vrhu Evrope kada je ovo u pitanju. Dakle, ne treba daleko da idemo, možemo da prepišemo od njih - rekao je Blagojević.

Ističe da je Privredna komora RS već dovodila ljude iz Pirota da predstave način funkcionisanja ovih zona.

- Ono što je potrebno, s obzirom na složeno uređenje BiH, je da se sve institucije u to uključe jer neke nadležnosti su na nivou RS, a neke, kao što je carina, odnosno porez na dodatnu vrijednost, su na nivou BiH - kazao je Blagojević.


Istakao je da je važno da se nađe način kako da se i jedne i druge institucije uključe.

- Ima mnogo zainteresovanih i iako zakonski preduslovi za osnivanje slobodnih zona u RS postoje, nemamo nijednu koja je zaživjela na takav način - objasnio je Blagojević.

Naglasio je da iskustva iz zemalja iz okruženja pokazuju da je uvođenje bescarinskih zona zaista pun pogodak.

- Jako je važno da institucije prepoznaju značaj i da se nađu rješenja, jer benefiti su veliki, a to bi trebalo da bude dovoljan motiv - smatra Blagojević.

Prema njegovim riječima, BiH već ima negativan predznak kada je u pitanju privlačenje stanih investitora.

- BiH je prema svim svjetskim istraživanjima na dnu u regionu i u Evropi, na ovaj način bismo sigurno bili daleko atraktivniji nego što smo sada - zaključio je Blagojević.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, kazao je da se za stvaranje bescarinskih zona u Banjaluci moraju utvrditi propisi na nivou BiH.

- Veoma je teško promijeniti propise na nivou BiH. Ovo bi vjerovatno podstaklo i omogućilo bolji razvoj za Banjaluku, ali mislim da je to teško očekivati dok se na nivou BiH ne formira vlast - kazao je on.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.