Izvor: Tanjug | Nedjelja, 01.12.2019.| 18:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Još jedan mediteranski grad nudi kuće po cijeni šoljice kafe

Ilustracija (Foto: Frank Oppermann/shutterstock.com)
Poslednjih godina brojni italijanski gradovi kako bi stali na kraj negativnom demografskom trendu na prodaju su stavili kuće i stanove po cijeni šoljice kafe.

Nakon što su vlasti u mjestima Zungolia, Musomelia i Sambuko nekretnine davali za jedan evro, a gradić Kamarata neke nudio i potpuno besplatno, sada im se pridružio i grad Bivona. Smješten na sjevernom dijelu Sicilije, ovaj mali gradić 2009. godine brojio je svega 4.000 stanovnika, a sada kao i ostali zbog talasa iseljavanja bilježi sve manji broj stanovnika.

- U poslednjih 40 godina naše stanovništvo se prepolovilo, sada imamo samo 3.800 stanovnika - rekla je Anđela Kanicaro, savjetnica za kulturu u Bivoni, prenosi Novac.hr.

Za razliku od ostalih vlasti Bivone, od budućih građana traže da u kupljenu nekretninu investiraju 2.750 USD u periodu od četiri godine. Takođe svima onima koji su spremni za desetak oronulih kuća izdvoje veći iznos od jednog dolara vlasti su pripremile i paket poreskih olakšica.

Kanicaro kaže da žele da vrate stari sjaj svom gradu koji datira još iz doba renesanse kada je u Bivoni živjelo 8.000 ljudi, a to je bio procvat feudalnog vojvodstva koje je blagoslovio car Karlo V.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.