Izvor: Večernje novosti | Nedjelja, 01.12.2019.| 09:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Britanska kompanija Aptiv gradi u Zaječaru fabriku elektronske opreme za vozila Investicija vrijedna 20 mil EUR

Ilustracija (Foto: Carole Castelli/shutterstock.com)
Vlada Srbije i britanska kompanija Aptiv potpisali su memorandum o razumijevanju koji podrazuijmeva otvaranje fabrike te firme u Zaječaru, u kojoj će posao dobiti oko 2.000 radnika.

Pregovori oko otvaranja fabrika Aptiva u Zaječaru trajali su gotovo godinu dana. Na kraju se sve, ipak, okončalo potpisivanjem memoranduma o razumevanju, dok se očekuje da se, već početkom naredne godine, počne sa radovima na otvaranju fabrike, koja predstavlja "grinfild investiciju", jer se gradi od temelja do vrha.

Tako će, nakon Leskovca i Novog Sada, gdje već imaju fabrike, britanska kompanija Aptiv, koja se bavi proizvodnjom električne i elektronske opreme za vozila, otvoriti još jednu fabriku u Srbiji, a u izgradnju tog pogona, po dosadašnjim informacijama, investiraće blizu 20 mil EUR.

Britanska kompanija bi, kako se nezvanično saznaje, u Zaječaru trebalo da otvori pogon od 40.000 m2. Tu bi, s obzirom na prirodu posla, morali biti uposleni pretežno radnici tehničke struke.

Aptiv je, inače, u Leskovcu otvorio pogon, vredan skoro 30 mil EUR, u kome trenutno radi oko 300, ali se očekuje da do 2020. godine ovde radni angažman dobije oko 2.000 radnika. Ova britanska firma, čije je sjedište u irskom Dablinu, posluje u 45 zemalja svijeta i zapošljava 147.000 radnika.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.