Izvor: eKapija | Nedjelja, 01.12.2019.| 19:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zenica podržala proširenje fudbalskog trening centra - U planu još dva terena i novi smještajni kapaciteti (FOTO)

(Foto: nfsbih.ba)
Grad Zenica donio je u četvrtak, 28. novembra, Odluka o utvrđivanju javnog interesa za proširenje kapaciteta Trening centra Fudbalskog saveza BiH (FS BiH) u Zenici. Ovim su stvoreni preduslovi za izradu projektne dokumentacije proširenja Trening centra, saopšteno je na sajtu FS BiH.

Izvršni odbor FS BiH je već donio odgovarajuće odluke koje predviđaju i izvore finansiranja projekta proširenja a nakon izrade projektne dokumentacije, biće u prilici podnijeti aplikacije prema UEFA i FIFA.

Proširenje TC Zenica bi podrazumijevalo dva nova nogometna terena standardnih dimenzija 68,0x105,0 metara, oba sa prirodnom travom.Takođe će biti prošireni i smještajni kapaciteti.

Dužina novog objekta je 32,70 m a širina 16,90m, a spratnost je Po+P+2+M. Novi objekat će biti smješten u nastavku postojećeg, na prostoru gdje se trenutno nalazi parking.

U podrumu objekta će se nalaziti bazen sa salom za fitnes, sauna, dijagnostički centar, prostor za bazensku tehniku i ostave.

U prizemlju je smješten hol, garderober sa toaletima, bife i restoran kapaciteta za oko 100 sjedećih mjesta.

Na I i II spratu su planirane dvokrevetne sobe za sportiste, sa vlastitim kupatilima, po 14 soba na svakom spratu opremljenih u rangu hotela sa četiri zvjezdice.

Na III spratu će biti smještena kongresna sala čiji kapacitet bi trebalo da bude oko 150 sjedećih mjesta.

Postojeći kapaciteti

Fudbalski trening centar je lociran na Kamberovića ravni, na površini od 30.000 m2. Na lokaciji su već izgrađena dva nogometna terena dimenzija 105x68m, jedan sa prirodnom travom a drugi sa vještačkom i jedan natkriveni teren sa šatorskom konstrukcijom i sa vještačkom travom dimenzija 20x40 metara.

U sklopu lokacije je i objekat sa tribinom i hotelskim sadržajem. Tribina je kapaciteta 1.500 stolica. U sklopu objekta se nalaze 24 dvokrevetne sobe, kuhinja sa restoranom, sala za seminare i sastanke, dvije velike i četiri manje svlačionice, doktorska prostorija, prostorija za antidoping kontrolu, fitnes sala, prostorija sa 12 kada za vodenu masažu, vešeraj, ekonomat i druge prostorije.

Trening centar je registrovan kod UEFA kao stadion II kategorije i na njemu zvanične utakmice igraju "U-21" reprezentacija, ženska "A" reprezentacija i sve ostale niže reprezentativne kategorije.

Trening centar je počeo rad u proljeće 2014. godine i svake godine je povećavao iskorištenost kapaciteta. U njemu se okupljaju sve selekcije FS BiH, održavaju seminari, edukacija trenera, odigravaju zvanične i trening utakmice.

U 2018. godini iskorištenost kapaciteta centra je bila 79%, a u 2019.godini je planirana 82%.
Fotogalerija
Proširenje Trening centra u Zenici

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.