Izvor: Nezavisne novine | Petak, 29.11.2019.| 11:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prve elektronske zdravstvene knjižice u RS biće besplatne

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Tyler Olson/shutterstock.com )
U Republici Srpskoj bi do kraja 2020. u potpunosti trebalo da zažive elektronske zdravstvene knjižice, a osiguranici ih pri prvom izdavanju neće plaćati, već će taj trošak snositi Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) RS.

Njihov rok važenja biće pet godina od dana izrade, a troškove redovne zamjene, kao i izrade nove ako je, na primjer, oštetite, izgubite ili vam bude ukradena, snosićete sami, s tim što će cijenu i način plaćanja odrediti FZO RS.

Osiguranik će biti dužan da podnese zahtjev za izdavanje nove elektronske knjižice najkasnije 30 kalendarskih dana prije isteka važeće kartice.

Kako je potvrđeno Nezavisnim, ove kartice će na sebi sadržavati čip s upisanim podacima za dokazivanje identiteta i pristup elektronskom zdravstvenom kartonu osiguranika.

Elektronska knjižica biće izrađena od plastike, a imaće dimenzije kao lična karta. Na prednjoj strani sadržavaće broj kartice i datum do kojeg važi, kao i ime i prezime, datum rođenja i identifikacioni broj osiguranika. Na zadnjoj strani kartice biće amblem Republike Srpske.

Zahtjev za izdavanje ili zamjenu elektronske zdravstvene knjižice će, na propisanom obrascu, osiguranik podnositi u nadležnoj organizacionoj jedinici FZO RS lično, ili posredstvom zakonskog zastupnika. Fond je potom zadužen za nabavku, odnosno izradu kartice.

- U slučaju promjene ličnih podataka, osigurano lice dužno je da u roku od 15 dana promjenu prijavi nadležnoj organizacionoj jedinici FZO RS i da podnese zahtjev za izdavanje nove elektronske zdravstvene kartice - navedeno je u Pravilniku o izmjeni i dopunama Pravilnika o utvrđivanju svojstva osiguranog lica, matičnoj evidenciji i zdravstvenoj knjižici, a koji je nedavno donio UO FZO RS.

Ako dođe do krađe, gubitka ili oštećenja knjižice, osiguranik je dužan da to prijavi FZO RS, te će kartica biti poništena. Ukoliko osiguranik ne prijavi krađu ili gubitak kartice, snosiće troškove ako dođe do njene zloupotrebe.

Inače, projekat Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), koji podrazumijeva potpunu digitalizaciju zdravstvenog sistema, uz elektronske knjižice, obuhvata i uputnice, recepte i kartone.

- Do kraja 2020. u RS trebalo bi da se počne s upotrebom elektronskih zdravstvenih knjižica, recepata, kartona i uputnica, kako je i predviđeno okvirnim sporazumom koji je FZO RS krajem jula 2018. potpisao sa konzorcijumom MMSCODE iz Banjaluke, Lanaco iz Banjaluke i Ericsson Nikola Tesla iz Zagreba - kažu za Nezavisne iz FZO RS.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE