Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 02.12.2019.| 15:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Više od 80% osoba u BiH diskriminisano prilikom zapošljavanja - Na razgovorima pitanja od planirane trudnoće do seksualne orijentacije

(Foto: Adam Gregor/shutterstock.com)
Istraživanje portala Posao.ba pokazalo je da su se učesnici prilikom zapošljavanja susreli sa pitanjima o bračnom statusu, namjerama za osnivanje porodice, da li konzumiraju cigarete i/ili alkohol, jesu li podstanari, koje su seksualne orijentacije i kakva su im politička stajališta!

O diskriminaciji pri zapošljavanju se mnogo govori, ali se slabo poduzimaju koraci i akcije ka njenom iskorjenjivanju. Dijelom jer radnici, kao ni poslodavci, nisu dovoljno edukovani za prepoznavanje oblika diskriminacije, navodi ovaj portal.

Kako bi se ustanovilo koliko je diskriminacija zapravo zastupljena na području Bosne i Hercegovine i sa kojim oblicima se susreću naši građani i građanke, portal Posao.ba je proveo istraživanje o diskriminaciji prilikom zaposlenja i na radnom mjestu.

Većina učesnika u istraživanju, njih više od 80%, susrela se sa nekim oblikom diskriminacije a najviše na osnovu spola i godina, želje za osnivanjem porodice te zbog nacionalne pripadnosti.

Poslodavci, kao ni osobe koje traže posao, često nisu svjesni diskriminacije

Diskriminacija je teško dokaziva, i veoma često građani nisu ni svjesni da su diskriminisani, kao ni poslodavci da je njihovo ponašanje diskriminatorno, pogotovo kada su u pitanju oglasi za posao.

Istraživanje je pokazalo da se 83% ispitanika/ca susrelo sa oglasima gdje prednost imaju kandidati/kinje određene dobne skupine. U nekim oglasima akcenat se stavlja na prednost mlađim kandidatima ili se izbjegavaju stariji od 50 godina, dok 67% ispitanika tvrdi da se susretalo sa oglasima u kojima prednost ima jedan spol.

- Tako se mogu uočiti oglasi za posao u kojima se navodi da je potrebna djevojka za čuvanje djece, ili za rad u kafiću, muškarac potreban za rad na gradilištu i sl., dok se mogu naći i oglasi u kojima se navodi da rad nije fizički zahtjevan, pa isti mogu obavljati i muškarci i žene - dodatno objašnjava Erna Saljević, PR menadžerica kompanije Kolektiv i portala Posao.ba.

Jeste li čuli za pozitivnu diskriminaciju?

Iz razloga što se svim građanima mora obezbijediti pravo na jednake mogućnosti, moraju se uvesti i mjere pozitivne, dozvoljene diskriminacije. Zbog toga država usvaja strategije i postaje potpisnicom različitih međunarodnih sporazuma kojima se definišu pomenute mjere.

- Te mjere se odnose na zaštitu prava manjina, jednake mogućnosti za osobe sa invaliditetom, gender akcioni planovi i sl. Takođe, i radno-pravno zakonodavstvo u BiH definiše izuzetke od diskriminacije u slučajevima kada karakteristike povezane sa ličnim svojstvima, osobinama, statusima, opredjeljenjima, uvjerenjima ili vrijednosnim sistemima, predstavljaju stvarni i odlučujući uvjet obavljanja posla, te da je svrha koja se time želi postići opravdana - objasnila je Vildana Basut, pravna savjetnica kompanije Kolektiv.

(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Na razgovorima za posao pitanja od planirane trudnoće do seksualne orijentacije!

Diskriminacija se javlja i prilikom razgovora za posao. Tako se kandidatima na razgovorima za posao postavljaju pitanja koja se tiču njihovog bračnog statusa, planirane trudnoće i sl. Istraživanje portala Posao.ba pokazuje da se samo 19% ispitanika nikada nije susrelo sa diskriminacijom na razgovoru za posao. Ovim istraživanjem je utvrđeno da se većina kandidata susrela sa pitanjima o njihovom bračnom statusu i broju djece 68%, broju godina 48%, namjerama da osnuju porodicu i broj planirane djece 41.

Osim tih, neka od pitanja s kojima su se kandidati susreli jesu i: " Da li konzumirate cigarete i/ili alkohol?", "Da li ste podstanar?", "Da li živite sa roditeljima?", "Koji je stepen invaliditeta koji imate?", "Da li imate dugove?", "Koja je vaša seksualna orijentacija?", "Koje je vaše političko stajalište?" itd.

Rješenje i smanjenje diskriminacije u razgovorima za posao, prema riječima Saljević, takođe leži u dodatnoj edukaciji poslodavaca o tome kako voditi intervju i koja pitanja prema kandidatima su dozvoljena.

Diskriminaciju na radnom mjestu iskusilo 62% ispitanih

Diskriminacija na radnom mjestu se dešava onda kada osoba ne bude poštovana ili kada ne ostvaruje jednaka prava u odnosu na pojedine kolege zbog nekog od razloga kao što su: godine, spol, religijska uvjerenja, rasa, nacionalnost itd.

Istraživanje pokazuje da se 81% ispitanika susrelo sa diskriminacijom na radnom mjestu, od toga najveći procenat njih sa diskriminacijom na osnovu spola 32%, majčinstva ili trudnoće 29%, godina 28%, religije ili religijskih uvjerenja 22%. Osim toga ispitanici su se susreli i sa diskriminacijom na osnovu ekonomske pozadine, nacionalne pripadnosti, seksualne orijentacije, rase ili etničkog porijekla, invalidnosti, političkih stajališta, izgleda itd.

- Bitno je istaći da se diskriminacija na radnom mjestu može pojaviti u različitim oblicima i da je istu, kako bi se spriječila, bitno prepoznati na vrijeme. Nezakonito je da bilo koja osoba ima bilo kakav pritisak, omalovažavanja, nepoštivanje, nasilno ponašanje od strane direktora, menadžera, kolega i ostalih saradnika na osnovu spola, godina, invalidnosti, religije, političkih uvjerenja, seksualne orijentacije, planirane trudnoće, porodičnog statusa, političkog stajališta i slično. U slučaju da se primjeti ili doživi diskriminacija ista se može prijaviti nadležnoj instituciji za zaštitu od diskriminacije, a to je Ombudsmen za ljudska prava Bosne i Hercegovine - poručuju iz kompanije Kolektiv.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.