NavMenu

Industrija video-igara u Srbiji zarađuje između 50 i 100 mil EUR godišnje

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 02.12.2019. 08:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Iryna Tiumentseva/shutterstock.com)Ilustracija
Industrija video-igara u Srbiji zaradila je tokom 2018. godine između 50 i 100 mil EUR, pokazuje izvještaj koji je izradila Srpska gejming asocijacija (SGA).

U izvještaju se takođe navodi da je prošle godine u Srbiji napravljeno više od 70 igara i da je u ovoj industriji bio zaposlen 1.281 radnik.

Takođe, svega 18% kompanija obuhvaćenim istraživanjem razvijalo je igre sa budžetom većim od 1 mil EUR, a 81% kompanija je optimistično povodom budućnosti gejming industrije u Srbiji.

- Industrija igara u svijetu veća je i od muzičke i od filmske i od TV industrije. Srbija bi mogla da uzme značajan dio kolača u ovoj oblasti i to je dobra prilika za nas da se pozicioniramo kao dobra lokacija - rekao je predsjednik SGA Nikola Čavić.

On napominje da je potrebno najbolje ljude zadržati u Srbiji, što znači da obrazovni sistem treba da ponudi najbolje obrazovanje, kao i da je neophodno eliministati ili umanjiti migracije.

Nikola ČavićNikola Čavić

Takođe, prema njegovim riječima, potrebni su i finansijiski podsticaji države koja bi finansirala prisustvo domaćih kompanija i timova na konferencijama i sajmovima, kao i fondovi za finansiranje domaćih startapova.

Neophodno je, kako navodi, poboljšati i uslove poslovanja i to kroz poreske povlastice i eliministanje barijera za dovođenje velikih kompanija u Srbiju.

Čavić predviđa da će izvještaj za 2019. godinu, koji je planirano da bude objavljen na proljeće 2020. reprezentovati pozitivne promjene.

- Ono po čemu mislim da će 2019. biti obilježena jesu veće akvizicije koje su se desile ove godine i velike kompanije su ušle na naše tržište i dolaze da rade iz Srbije. To će gurnuti naprijed čitav eko-sistem. Još jedna stvar koju treba pomenuti jesu podsticaji koje je država dala ove godine, govorim o IP boksu i duplom oporezivanju troškova za razvoj projekata intelektualne svojine. Mislim da će to, ne toliko u 2019, ali da će uticati mnogo na 2020. godinu - rekao je Čavić za eKapiju.

SGA inače postoji od 2017. godine i okuplja 65 kompanija članica.

I. Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.