Izvor: Nezavisne novine | Petak, 29.11.2019.| 11:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS bi u 2020. mogla dobiti novi fiskalni sistem

(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je u Narodnoj skupštini da će se zalagati da se u narednoj godini uvede novi fiskalni sistem u RS koji će platiti država, a ne privrednici, kako se dešavalo 2007. godine kada je počela fiskalizacija.

- Sigurna sam da će taj novi sistem biti isplativ za najmanje šest mjeseci - istakla je Vidović tokom poslaničke rasprave o Prijedlogu zakona o trgovini.

Ona je napomenula da će uvođenje novog fiskalnog sistema podrazumijevati uvođenje novih fiskalnih kasa i softvera koji će biti zaštićen i u koji niko neće moći da nelegalno ubacuje druge sisteme.

Vidović kaže da je fiskalni sistem koji je Poreska uprava uvela 2007. u početku bio odličan, ali da su ljudi, uz pomoć informatičara, vremenom pronašli način za izbjegavanje plaćanja poreza.

Ona je potvrdila da mnogo robe ilegalno dospijeva u megamarkete, te da je Poreska uprava ranije otkrila da u fiskalnim kasama postoje dva softvera - jedan na kraju dana upućuje dio ostvarenog prihoda Upravi, a drugi ne.

Vidović je dodala da marketi tako vrše utaju prihoda, a onda i poreza, i to mnogo veću nego male trgovinske radnje.

Ona je rekla da je zbog toga uvedena fiskalizacija u realnom vremenu, koja je slična onoj u Hrvatskoj.

- Prema tom rješenju, prije nego dobijete račun u marketu, Poreska uprava mora da dobije taj prihod na svoj softver. Jedino je to pravi način da se riješi taj problem - rekla je Vidović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.