Izvor: eKapija | Četvrtak, 28.11.2019.| 15:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bimal preuzeo somborsku fabriku Novo Sunce - Najavljena ulaganja od 70 mil KM

Bimal Grupa je uspješno završila postupak preuzimanja somborske fabrike za proizvodnju jestivog ulja Novo Sunce i time zvanično postala većinski vlasnik.

Kupovinom fabrike Novo Sunce, poslovna grupa Bimal je potvrdila svoju lidersku poziciju.

- Cilj naše akvizicije je ukrupnjavanje i jačanje industrije ulja u regiji Zapadnog Balkana. Naša namjera je da kompaniju Bimal Sunce dovedemo na najviši tehničko-tehnološki nivo proizvodnje, koji posjedujemo u fabrici za proizvodnju jestivog ulja Bimal u Brčkom - rekao je predsjednik Uprave Studen Grupe i generalni direktor kompanije Bimal Ilija Studen.

Prvi koraci poslije preuzimanja fabrike su rekonstrukcija pogona, podizanje proizvodnih kapaciteta, te optimizacija troškova. Fabrika Novo Sunce trenutno prerađuje suncokretovo i sojino sjeme, dok se u brčanskoj fabrici Bimal prerađuju sve tri uljarice - suncokret, soja i uljana repica. Kako je saopšteno iz Studen Grupe cilj je da obje fabrike proizvode jednake proizvode, vrhunskog kvaliteta od sve tri sirovine.

- Početna ulaganja u projekat Bimal Sunce su 40 mil KM. Budući da je plan da kapacitet proizvodnje podignemo sa trenutnih 100.000 tona na 180.000 tona godišnje, ulaganja u narednom periodu će dostići ukupan iznos od 70 mil KM - rekao je Studen.

Studen Grupa će proizvodnjom u dvije fabrike, u Brčkom i u Somboru, godišnje plasirati više od 250.000 tona poluproizvoda i gotovih proizvoda na domaća tržišta, kao i na svoja tradicionalna izvozna tržišta Turske i Bliskog istoka. Takođe, viši proizvodni kapaciteti znače i čvršću poziciju na tržištu Evropske unije gdje Bimal već izvozi svoje specijalne proizvode, te potpuno ostvarivanje potencijala izvoza na tržište jugoistočne Azije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.