Izvor: Indikator | Četvrtak, 28.11.2019.| 15:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uplate do 1.200 KM u dobrovoljni penzioni fond u RS biće oslobođene poreza

Ilustracija (Foto: JasaStyle/shutterstock)
Prijedlogom zakona o izmjenama i dopuni Zakona o porezu na dohodak, koji se donosi po hitnom postupku, želimo podstaći razvoj tržišta dobrovoljnog penzionog osiguranja kao posebnog oblika dugoročne namjenske štednje.

To je opredjeljenje Vlade Srpske, rekla je Zora Vidović, ministrica finansija Republike Srpske, na sjednici Narodne skupštine RS.

- Ova štednja posebno je važna za mlade pred kojima su godine rada. Oni će jednog dana imati dio penzije iz dobrovoljnog kao i državnog fonda, rekla je Vidović.

- Svaki građanin RS koji bude uplaćivao dobrovoljno osiguranje u dobrovoljni fond oslobađa se plaćanja poreza na dohodak do 1.200 KM na godišnjem niovu. Porez na dohodak neće se plaćati ni na penzije koje građani budu ostvarivali, a koji budu uplaćivali sredstava - kazala je Vidović, izvijestio je ATV.

Opozicija je zamjerila da se u cijelu priču sa doborovoljnim penzijskim fondom ušlo naprečac i da građani nemaju povjerenja u takav vid štednje za stare dane.

- Postavlja se pitanje da li su poslodavci i zaposleni u privatnom sektoru na ovaj način diskriminisani jer za mene će izdvojiti Vlada, ja neću za sebe izdvajati ako ne želim. Ko će izdvojiti za zaposlenog u nekom privatnom preduzeću - pita se Jelena Trivić, poslanik PDP-a u NSRS.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković kazao je da je njegova želja da ovaj fond bude sutra na pomoć privredi, da iz toga fonda RS ima investicije.

-Fondovi su veći investitori nego što su banke, ja to radim sa tom namjerom. Moja je želja da se ojača pozicija ovog fonda u RS da on sutra bude investicioni fond Republike Srpske - poručio je premijer Višković.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.