Izvor: Energetika.ba | Srijeda, 27.11.2019.| 14:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Dogovor Vlade i EPBiH - Od 1. januara niža cijena struje za privredu u FBiH

Udruženje poslodavaca FBiH (UP FBiH) iniciralo je sastanak s predstavnicima Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH o cijenama električne energije koje su krajnjim kupcima koji se snabdijevaju u okviru tržišnog snabdijevanja ponuđene od Elektroprivrede BiH za 2020. godinu.

Na sastanku je dogovoreno da će Elektroprivreda BiH, kao društveno odgovorna kompanija iznaći mogućnost da u skladu s metodologijom smanji cijene električne energije koje nudi svojim kupcima za 2020. i na taj način zaštiti privredu u BiH od negativnih uticaja koje bi imalo povećanje cijene električne energije na krajnje kupce.

Na sastanku je zatraženo da se eventualno smanjenje cijene koje bi se izvršilo primjeni i na kupce koji su već potpisali ugovore o snabdijevanju za 2020. godinu, a u cilju nediskriminatornog pristupa prema svim kupcima električne energije koje snabdijeva Elektroprivreda BiH.

- Smanjenje cijene će se izvršiti na način da se napravi korekcija ulaznog parametra koji utiče na cijenu tržišnog snabdijevanja na način da se on smanji za 1 EUR po megavat satu. U cilju nediskriminatornog pristupa prema kupcima koji su prethodno zaključili ugovore o snabdijevanju za period 1. januara – 31. decembra 2020. godine izvršit će se aneksiranje zaključenih ugovora u svrhu primjene korekcije ulaznog parametra za jedan euro po megavat satu. Na osnovu ovih cijena će se pripremiti Plan poslovanja Elektroprivreda BiH za 2020. koji će biti upućen Nadzornom odboru i Vladi FBiH na usvajanje - navodi se u dopisu.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH pozdravili su dogovor postignut na sastanku s predstavnicima Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH.

- Zahvaljujemo predstavnicima Vlade FBiH i naše članice EPBiH na uloženom trudu da u narednoj godini ne bude najavljenog značajnog uvećanja cijene električne energije za privredne potrošače. Do blagog rasta cijena električne energije će doći, ali ono neće biti u onom omjeru koji je prethodno bio najavljen iz EPBiH - ističu iz UPFBiH.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.