NavMenu

Špediteri će morati na ispit - Novi zakon o trgovini RS predviđa ispit kao jedan od uslova dobijanja sertifikat za rad

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 27.11.2019. 15:36
Komentari
Podeli
(Foto: Ververidis Vasilis/shutterstock.com)
Zaposleni u špedicijama na području Srpske moraće polagati stručni ispit ukoliko bude usvojen novi zakon o trgovini, za koji nadležni smatraju da će podići kvalitet usluga u toj oblasti, dok špediteri u novim propisima vide samo udar na džep.

Obaveza polaganja stručnog ispita za obavljanje špediterskih poslova predviđena je Prijedlogom zakona o trgovini. U tom dokumentu se navodi da će ispit biti jedan od uslova za pribavljanje sertifikata za obavljanje špediterskih poslova, a troškovi polaganja ići će na teret onih koji budu izlazili na ispit.

- Visina troškova biće naknadno utvrđena pravilnikom o polaganju stručnog ispita lica koja obavljaju špediterske poslove, a novac će predstavljati dodatni priliv u budžet Srpske - navodi se u Prijedlogu zakona čiji je predlagač Ministarstvo trgovine i turizma RS.

Stručni ispit, osim onih koji tek žele da se bave špediterskim poslovima, moraće polagati i dugogodišnji radnici špedicije.

- Lice koje na dan stupanja na snagu ovog zakona posjeduje sertifikat za obavljanje špediterskih poslova dužno je položiti stručni ispit u roku do osam mjeseci od dana stupanja na snagu pravilnika o polaganju stručnog ispita - stoji u predloženim zakonskim rješenjima.

Direktor špedicije Balkan iz Gradiške Danijel Macanović tvrdi da stručni ispit neće bitno uticati na kvalitet usluga jer su one već sada na visokom nivou.

- U ovom poslu, koji je sam po sebi specifičan, najvažnija je praksa jer špedicija i carina podrazumijevaju širok spektar usluga čije obavljanje zahtijeva poznavanje velikog broja propisa koji se često mijenjaju. Ti ispiti ne mogu pokriti ni jedan odsto znanja, to su samo dodatni troškovi za nas - smatra Macanović.

Njegovo mišljenje dijeli i špediter iz Bijeljine Radmila Koprivica koja ističe da je polaganje stručnog ispita već duži niz godina praksa u Federaciji BiH, te da Srpska želi da se izjednači.

- Kod njih taj ispit košta 400 KM i sigurno će i kod nas cijena biti tu negdje. Ispit nije neophodan - navela je Koprivica.

Ni direktorica banjalučke špedicije Ciambella Maja Vučković ne misli da će branša imati neke benefite od polaganja ispita.

- Bili smo na sastanku u resornom ministarstvu, gdje su nas upoznali sa namjerom da bude uveden stručni ispit, ali nam nije rečeno ni koliko će koštati, ni šta će se polagati. Nas je 50 u firmi i ako svi budemo polagali ispit, to će iziskivati ozbiljan novac - kazala je Vučković.

U Meridijan špediciji u Banjaluci kažu da većina njihovih radnika ima sertifikat te da im polaganje stručnog ispita neće predstavljati nikakav problem, izuzev troška.

- Smatramo da su novi propisi ništa drugo do izjednačavanje sa FBiH. Onom ko godinama radi u špediciji to će biti kao neka potvrda, ali te mjere neće i ne mogu uticati na kvalitet usluga - rekli su u Meridijanu.

Sertifikati

Dejan Macanović kaže da je špediterima i do sada bio potreban sertifikat na osnovu kojeg su dobijali šifru za pristup carinskim programima.

- Sertifikat za obavljanje djelatnosti sada se dobija od Ministarstva trgovine i turizma RS na osnovu radnog iskustva i to na način da radniku sa visokom stručnom spremom treba godina rada, onom sa višom školom dvije godine, dok špediteru sa diplomom srednje škole trebaju tri-četiri godine rada da dobije šifru - pojasnio je Macanović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.