Izvor: RTRS | Četvrtak, 28.11.2019.| 07:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bankrot prijeti kompaniji koja štampa novac za 140 država

London (Foto: QQ7/shutterstock.com)
Engleska kompanija De La Rue, koja štampa novac za ukupno 140 država u svijetu, saopštila je da je na rubu kolapsa.

Vodstvo kompanije potvrdilo je da je aktiviralo plan sanacije poslovanja koji ne daje očekivane rezultate, prenosi

U saopštenju se navodi da kompaniji prijeti i proglašenje bankrota. Kompanija sa oko 2.500 radnika štampa novac za 140 centralnih banaka u svijetu, uključujući i britansku Centralnu banku.

U prethodnih šest mjeseci kompanija je zabilježila gubitak od 9,2 miliona funti (10,7 miliona evra), a dug kompanije je u drugoj polovini ove godine porastao na 170,7 miliona funti (199 miliona evra). Nakon saopštenja, dionice kompanije De La Rue izgubile su 20,6% vrijednosti na berzama.

De La Rue je u posao štampanja novčanica ušla daleke 1860. godine, kada je to radila za Mauritaniju, a trećina novca koji je trenutno u opticaju u svijetu je izašao iz štampača te posrnule kompanije.

U posrnulom engleskom gigantu nadali su se da bi stabilizaciju poslovanja mogli ostvariti štampanjem novih britanskih pasoša, nakon što ta zemlja napusti Evropsku uniju, ali taj posao je na tenderu dobila konkurentska kuća Gemalto. Kriza u kompaniji eskalirala je nakon što joj dug od 18 miliona funti (21 milion evra) nije platila Venecuela.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.