NavMenu

Žene u BiH ne osnivaju biznise zbog straha od neuspjeha

Izvor: Poslovne novine Srijeda, 27.11.2019. 11:55
Komentari
Podeli
(Foto: sirtravelalo/shutterstock.com)
Od 18. do 24. novembra 2019, u 167 zemalja svijeta, među kojima je i Bosna i Hercegovina, obilježava se Globalna sedmica poduzetništva. Međunarodna je to inicijativa koja ima za cilj u istom periodu svake godine fokusirano u središte pozornosti staviti poduzetnike i poduzetnice širom svijeta.

Fondacija 787 se u sedmici iza nas pridružila ovoj globalnoj inicijativi sa kampanjom koja u fokus stavlja 10 žena preduzetnica iz cijele BiH.

Tokom Globalne sedmice poduzetništva, Londonska poslovna škola je objavila Globalni monitor poduzetništva, sa fokusom na žene preduzetnice u 59 zemalja i ekonomija svijeta.

Taj izvještaj naznačava da je u BiH samo 2,7% žena dobi od 18-64 godine koje su ili u procesu osnivanja biznisa ili imaju biznis mlađi od 3 godine, dok je regionalni prosjek 6%.

Niz je razloga za ovakvu brojku, a neki od njih su da samo 10,2% žena u BiH smatra da žene imaju pozitivne poslovne prilike i to je drugi najniži procenat na svijetu, te samo 12,7% žena u BiH smatra da je lako za ženu da započne vlastiti biznis.

Navedenim brojkama, svjedoče i iskustva Fondacije 787, koja je u proteklih pet godina u cilju unapređenja poduzetništva žena u BiH, u sklopu svoje misije podržala u ličnom kapacitetu, ali i pri razvoju biznisa, preko 400 žena iz cijele BiH.

Među brojnim uspješnim poduzetnicama, njih 10 je odlučilo podijeliti svoja iskustva pri osnivanju i razvoju biznisa, te na taj način u Globalnoj sedmici poduzetništva ohrabriti sve one koji razmišljaju o pokretanju vlastitiog biznisa.

Kampanja sa poduzetnicama je bila svakodnevno prisutna na društvenim mrežama Fondacije 787 i dosegla je više od 200.000 žena i muškaraca širom BiH.

Jedan od pozitivnih podataka istraživanja Globalni monitor poduzetništva je svakako da 100% žena u BiH smatra da ima potrebne vještine ili mogućnosti da ih stekne da osnuje biznis.

Tome svjedoči i Nejra Lepić-Salkić, vlasnica Sherbetlook iz Sarajeva.

- Prije nego sam krenula u realizaciju svoje ideje, shvatila sam da mi nedostaju određene vještine i znanje i da mi je potrebna edukacija, pa sam tako upoznala i tim Fondacije 787, koji mi je kroz svoje edukativne programe pomogao da lakše odredim moje ciljeve i put kojim trebam dalje da se krećem.


- Fondacija 787 u okviru svog rada svakodnevno nastoji da promoviše pozitivne priče poduzetnica u BiH, jer čak 41,3% žena u BiH ne osniva biznis zbog straha od neuspjeha. Mi smo to da pružimo poslovno savjetovanje, ali i da usmjerimo poslovne poduhvate ka uspjehu - riječi su Adne Rokša, projektne menadžerice.

Preostale poduzetnice koje su bile dio kampanje su: Sabina Krivdić, osnivačica PP Malinica iz Visokog, doktorica stomatologije Vildana Karamustafić, vlasnica stomatološke ordinacije DentIN iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Jovanka Sabljić, osnivačica Budi zdrav ko dren iz Drvara, Amina Karić, podpredsjednica zadužena za operacije u Authority Partners, Sarajevo, Mirela Džinić, vlasnica biznisa Senses iz Travnika, Emina Seferović, osnivačica Concept Store Dalga iz Bihaća, Nejra Lepić – Salkić, vlasnica Sherbetlook iz Sarajeva, Erna Šošević, osnivačica Bizbook.ba iz Sarajeva, Brankica Raković, iz Lola magazina, te Andrea Camić i Aleksandra Saltagić, vlasnice Rukom iz Sarajeva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.