NavMenu

OTP, Addiko i Erste smanjuju broj poslovnica u Hrvatskoj

Izvor: Indikator Srijeda, 27.11.2019. 15:25
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Pod motom "optimizacija pospovanja" nestalo je u posljednjih godinu dana više od 100 poslovnica banaka u Hrvatskoj, a taj proces još traje, piše Večernji list, a prenosi Indikator.

Nakon pripajanja Splitske banke, mađarski OTP je još lani, očekivano, zatvorio poslovnice koje su međusobno bile fizički preblizu smještene, a ove godine još 21.

Osim na posljedice akvizicije, referiraju se i na digitalizaciju poslovanja prelaskom na mobilno i internet bankarstvo i bankomate, čime opravdavaju i naknade koje su za isplate na šalteru nedavno uveli i oni i Zaba, a skoru primjenu najavila je i Privredna banka Zagreb (PBZ).

No, uzevši u obzir da Hrvatska baš i nije 100 odsto informatički pismeno društvo, Večernji ih je pitao i kako će kompenzovati prazninu koja nastaje kad se u nekoj manjoj sredini zatvori jedina poslovnica, a ostane samo uplatni bankomat.

- U sredinama u kojima nemamo poslovnicu započeli smo postavljanje novih modernih uređaja s uplatno-isplatnim funkcijama umjesto dosadašnjih klasičnih bankomata - rekli su iz OTP-a, dok Addiko uvodi koncept mobilnih poslovnica.

Deset poslovnica ove je godine Addiko zauvijek zatvorio: na Krku, u Makarskoj, Metkoviću, Novoj Gradiški, Osijeku, Slatini, Solinu, Valpovu, Viškovu i Županji.

Klijentima je jednostavnije, brže i u konačnici jeftinije obavljati transakcije putem digitalnih kanala i iz udobnosti svoga doma.

Ovo, naravno, ne znači da će se banka orijentisati samo na digitalne kanale. Ključ uspješnog poslovanja vidimo u ravnoteži fizičke prisutnosti i digitalne dostupnosti, kažu u Addiku.


Erste je lani uveo novi koncept uslužnog modela poslovnica, uskoro otvara sedmu takvu u Hrvatskoj.

Fizičke poslovnice još dugo neće izgubiti na važnosti, ali se može očekivati da će doći do određene optimizacije broja. U Erste banci se to ponajprije odnosi na poslovnice transakcionog tipa koje se nalaze u manjim mjestima. Poslovanje tih poslovnica biće prebačeno u veće centre, a u tim mjestima biće postavljeni uplatno-isplatni bankomati.

Trenutno im je od 750 bankomata samo 160 uplatno-isplatnih, a dogodine namjeravaju da poboljšaju statistiku.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.