Izvor: eKapija | Srijeda, 27.11.2019.| 08:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Srbija kupila 34% akcija Komercijalne banke za 217 miliona EUR - Potencijalnom kupcu biće ponuđeno 83,23% akcija

Republika Srbija je u utorak, 26. novembra, otkupila udio u kapitalu Komercijalne banke Beograd od akcionara EBRD i IFC Capitalization Fund.

Ove dvije međunarodne finansijske institucije posjedovale su 34,58% običnih akcija Komercijalne banke a.d. Beograd, i u skladu sa uslovima i cijenom definisanom Ugovorom akcionara iz 2009. godine, akcije su otkupljene za iznos od 217 miliona EUR.

- Na osnovu Ugovora, međunarodne finansijske institucije – akcionari, imaju pravo da prodaju svoje udjele državi po unapred određenoj cijeni, te su oni iskoristili tzv. put opciju (put option) i aktivirali je 26. marta 2018. godine, slanjem put obaveštenja Republici Srbiji. Država je bila u obavezi da postupi u skladu sa ugovornim obavezama - saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ova tranaskcija uslijedila je nakon akvizicije 6,89% običnih akcija u vlasništvu Svedfund i DEG koja je okončana 26. juna ove godine, tako da će Republika Srbija sada posjedovati 83,23% običnih akcija Komercijalne banke.

Na ovaj način, uspješno je završena konsolidacija vlasničke strukture u Komercijalnoj banci, i omogućeno je Republici Srbiji da potencijalnom kupcu ponudi na prodaju 83,23% običnih akcija, a u skladu sa procesom privatizacije koji je u toku.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.