Izvor: Capital | Utorak, 26.11.2019.| 12:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Trend slabljenja fizičkog obima industrijske proizvodnje

Ilustracija (Foto: Dobrovizcki/shutterstock.com)
Trend slabljenja fizičkog obima industrijske proizvodnje u BiH vidljiv je svakog mjeseca ove godine, a ključni razlog tome je evidentno usporavanje ekonomske aktivnosti kod glavnih spoljnotrgovinskih partnera BiH, prvenstveno Italije i Njemačke, navela je Direkcija za ekonomsko planiranje BiH u informaciji o kretanju makroekonomskih pokazatelja.

Taj negativni trend vidljiv je i kada se posmatraju kvartalni podaci, prema kojima su registrovane negativne stope fizičkog obima industrijske proizvodnje od 5,1% u prvom kvartalu, te 4% u drugom kvartalu ove godine u odnosu na te iste periode iz prošle godine.

Pad proizvodnje zabilježen je u okviru svih sektora, a najveći je u oblasti električne energije u prvom polugodištu ove godine i iznosi 12,4% u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Pad proizvodnje električne energije uglavnom je posljedica znatnijeg smanjenja proizvodnje u hidroelektranama, dok je pad proizvodnja u termoelektranama bio nešto manje izražen.

Ovo slabljenje u proizvodnji električne energije na neki način se odrazilo i na sektor rudarstva u okviru kojeg je u posmatranom periodu došlo do pada proizvodnje od skoro 3%.

U okviru izvozno orijentisane prerađivačke industrije tokom posmatranog perioda proizvodnja je smanjena gotovo 2%.

Pad proizvodnje u okviru prerađivačke industrije uzrokovan je usporavanjem ekonomske aktivnosti u glavnim trgovinskim partnerima, odnosno slabljenjem izvozne potražnje za proizvodima koji se proizvode u okviru prerađivačke industrije u BiH.

Uvidom u strukturu prerađivačke industrije, vidljivo je da su tokom prvih šest mjeseci ove godine najznačajnija smanjenja proizvodnje zabilježena u okviru izvozno orijentiranih grana, kao što su naftni derivati i koks, tekstilna industrija i u okviru proizvodnje kože i kožnih proizvoda, gdje su registrovane dvocifrene stope pada proizvodnje.

Osim navedenih industrijskih grana, zabilježena je i smanjena proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda od 7,3%, drvoprerade, osim namještaja i kože, oko 10%, te mašina i opreme od oko 3%.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.