Izvor: eKapija | Srijeda, 04.11.2009.| 11:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Delegacija organizacije Emiratsko srce u posjeti Tuzlanskom kantonu: Planirano da se obavi deset zahvata na otvorenom srcu

(Foto: b)

Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić i ministar zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona Asim Musić primili su 03.11.2009. godine delegaciju organizacije Emiratsko srce, koja je doputovala u petnaestodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Riječ je o Humanitarnoj organizaciji, koja okuplja stručnjake iz oblasti kardiohirurgije, a koja je osnovana na inicijativu nekolicine kardiohirurga i uz pomoć Organizacije crvenog polumjeseca Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Emiratsko srce djeluje već deset godina i trenutno, na volonterskoj osnovi, okuplja više od 100 hirurga iz cijelog svijeta. Osim medicinske pomoći ova asocijacija je pomogla i izgradnju bolnica u više zemalja. Prije četiri mjeseca formirana je i prva pokretna civilna bolnica koja će se kretati po cijelom svijetu, gdje je to neophodno, a u jednoj zemlji zadržavat će se po šest mjeseci.

Kako je istakao vođa delegacije dr. Adel Al Shambry hirurzi Emiratskog srca su u BiH došli kako bi učestvovali u projektu koji zajedno realizuju Klinički centri iz Tuzle i Banja Luke.

Planirano je da se obavi deset zahvata na otvorenom srcu i 50-ak zahvata u invazivnom kardiološkom laboratoriju. Osim ljekara iz Tuzle i Banja Luke u timovima koji će izvoditi ove zahvate učestvovat će stručnjaci iz Ujedinjenih Arapskim Emirata, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske. Bit će upriličena i Konferencija posvećena liječenju i prevenciji kardioloških oboljenja.

Direktor UKC-a Tuzla prof. Elmir Čičkušić je istakao da su gosti sa domaćim stručnjacima iz Tuzle i Banja Luke već obavili prvu operaciju. Zanimljivo je da je to bila i prva operacija u novim prostorima Plave bolnice, koji su već stavljeni u funkciju.

"Naš primarni cilj je pomagati ljudima širom svijeta, ali isto tako značajnim smatramo i kontakte, razmjenu znanja i saradnju koju uspostavljamo sa kolegama sa kojima sarađujemo. Izuzetno smo dobro primljeni u Tuzli. Vidjeli smo da imate bolnicu i stručnjake na koje možete biti ponosni, a mi ćemo biti počašćeni da se našoj organizaciji pridruže i ljekari i medicinske sestre iz Bosne i Hercegovine", rekao je dr. Al Shambry.

Premijer Mujić je izrazio zadovoljstvo što je delegacija Emiratskog srca doputovala u Bosnu i Hercegovinu, te zahvalnost na pomoći koju će svojim angažmanom pružiti građanima iz cijele Bosne i Hercegovine.

"Saradnja koju vi uspostavljate i način na koji je razvijate primjer je svima nama. Nadam se da će jedan broj bosanskohercegovačkih stručnjaka dati svoj doprinos u razvoju i proširenju misije Emiratskog srca", istakao je premijer Mujić tokom jučerašnjeg prijema.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.