Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 26.11.2019.| 09:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Podrumi Vukoje najbolja vinarija BiH na manifestaciji Bijeli grozd u Zagrebu

Trebinjska vinarija Podrumi Vukoje 1982 proglašena je najboljom vinarijom u vinskom turizmu iz Bosne i Hercegovine, na tradicionalnoj, osmoj manifestaciji Bijeli grozd, koja se, u susret VINOcomu, međunarodnom festivalu vina i kulinarstva, održava u Zagrebu, u hotelu Esplenada.

Osim Podruma Vukoje, najbolja u Hrvatskoj u vinskom turizmu je Vinarija Bibich Plastovo, najbolja u Sloveniji u vinskom turizmu je Vinarija Istenič iz Bizeljskog, najbolja u Srbiji je Vinarija Erdevik iz Erdevika, najbolja u Crnoj Gori je Vinarija Kopitović Brčeli, a najbolja u Sjevernoj Makedoniji Vinarija Chateau Kamnik Skoplje.

Svečanosti u dvorani The Club hotela Esplanade prisustvovali su brojni gosti, koji su se podsjetili da je nagradu Bijeli grozd 2012. utemeljilo Udruženje za kulturu stola G.E.T. koje se bavi promocijom eno-gastronomije i razvojem eno-gastro turizma i čiji osnivači Silvija Munda i Tomislav Stiplošek više od deset godina medijski prate eno-gastro scenu regije.

Danas Bijeli grozd pokriva države regije, pa se nekoliko mjeseci kasnije dodjeljuje i Regional Trophy nagrada, prema glasovima publike iz cijele regije.

- Prodaja na vlastitom pragu postala je prioritet vinara, vinski podrumi postali su sastavni dio turističke ponude i veliki faktor turizma uopšte, zbog čega je misija ovog projekta istaći one koji se najviše trude, pohvaliti njihov rad i uspjeh, dati im podsticaj za nastavak, a svima ostalima dati podsticaj za dodatni trud i razvoj kvaliteta sveukupne ponude - rečeno je na festivalu.

Dodijeljena je i nagrada Dobar start za vinarije koje su nedavno uvele turističku ponudu, a uručena je vinariji Magistra iz Erduta, dok je posebno priznanje za izuzetan doprinos u razvoju vinske kulture dobila Vinska Klet Kurtalj iz Zagreba, a posebno priznanje za izuzetan doprinos u promovisanju vinskog turizma otišlo je Željku Garmazu.

Posebno priznanje za životno djelo, za izuzetan doprinos u razvoju vinarstva i vinske kulture ove godine dobio je Ivan Enjingi, najbolja vinarija u bregovitoj Hrvatskoj je Vinarija Kolarić Hrastje Plešivičko, u južnoj Dalmaciji Vinarija Rizman Slano (vinogorje Komarna), u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji Vinarija Bibich Plastovo, u Istri i Kvarneru Vinarija Roxanich Motovun, u Slavoniji i Podunavlju Vinarija Galić Kutjevo.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.