NavMenu

Uskoro prezentacija plana sanacije zemljišta u Incelu

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 25.11.2019. 12:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: zlikovec/shutterstock.com)Ilustracija
Međunarodni stručnjaci objelodaniće početkom decembra prve korake koji bi trebalo da budu preduzeti radi saniranja zemljišta u banjalučkoj Poslovnoj zoni Incel koje je zagađeno kancerogenim uljem piralen i teškim metalima.

Potvrđeno je ovo Glasu Srpske u UNDP-u u BiH, kao i u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Službenik za komunikacije UNDP-a u BiH Ajla Mostarac navela je da konsultant kojeg su angažovali završava "inicijalni konceptualni model" na osnovu kojeg će moći da budu utvrđene sve potencijalne lokacije sa povećanim koncentracijama zagađujućih materija i mogućnost njihove migracije kroz zemljište i podzemne vode.

- Najznačajniji i prvi koraci koji treba da budu preduzeti na području Incela biće prezentovani početkom idućeg mjeseca u Banjaluci - poručila je Mostarac.

Kako su naveli iz UNDP-a, na osnovu tog modela biće pripremljen plan aktivnosti koje je potrebno preduzeti kako bi bio ublažen rizik, ali i date preporuke za tretiranje lokacija sa povećanom koncentracijom zagađujućih materija kao i održivog upravljanja lokacijom, sa pratećim troškovima.

Direktor Instituta za zaštitu i ekologiju RS Predrag Ilić rekao je da svi iščekuju plan sanacije kontaminiranog zemljišta u Incelu.


- Pozitivno je što se i dalje posvećuje velika pažnja ovom značajnom pitanju, jer nakon svih urađenih analiza potreban je i kvalitetan plan sanacije, kao i detaljna procjena međunarodnih eksperata na području Incela - smatra Ilić.

Slično misle i u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, gdje podsjećaju da je krajem avgusta u Banjaluci boravio međunarodni konsultant kojeg je UNDP angažovao da uradi procjene u Incelu, a na osnovu kojih će moći da bude procijenjen rizik po prirodu i zdravlje ljudi od ove vrste zagađenosti.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.