NavMenu

Ilirika: Komentar stanja na tržištu kapitala BiH za oktobar 2009. godine - Status quo na Sarajevskoj berzi

Izvor: eKapija Utorak, 03.11.2009. 17:35
Komentari
Podeli

Mjesec koji je iza nas nije donio nikakva značajnija pomjeranja na tržištu kapitala, iako promjene koje su se desile na ekonomskom i političkom planu bi se u normalnim tržišnim uslovima sigurno odrazile i na berzansko poslovanje. Instrument za mjerenje kretanja tržišta kapitala,SASX 10, pokazao je da je tržište završilo sa skromnih 0,86% plusa u odnosu na mjesec ranije i još uvijek nije anuliralo gubitak nastao u 2009. godini.

Američko tržište kao determinanta smjera kretanja svjetskih tržišta imao je mješovito kretanje,

jer njihova ekonomija još uvijek ne stoji na putu stabilnog oporavka iako bi mnogi investitori željeli da to vide. Posebna pažnja bila je usmjerena na ciklični sektor koji je u ovom mjesecu objavio finasijske rezultate za treći kvartal.

Piše: Tarik Širbegović, analitičar Ilirika DZU Sarajevo

Bolje rezultate od očekivanih prikazale su pojedine firme iz finansijskog sektora, sektora baznih materija, elektroničke opreme. Iako su američki indeksi oscilirali tokom mjeseca kako su dolazile pojedine informacije iz realnog sektora, najveće iznenanenje došlo je na samom kraju kada je Nacionalni biro za statistiku objavio da je američka ekonomija rasla 3,5% na godišnjem nivou. Sama informacija dočekana je sa velikim oduševljenjem, ali značajniji rast indeksa je izostao, jer investitori čekaju ključne izvještaje o stanju industrijske proizvodnje i tržišta nekretnina kako bi se dodatno uvjerili u održivi oporavak.

Na domaćoj "sceni" došlo je do značajnog smanjenja stranih direktnih investicija za čak 56 % u odnosu na isti period prošle godine kao rezultat trenutne krize, usporene privatizacije i odgođene realizacije kapitalnih projekata. Ovakva situacija će imati i svoj odraz na ukupni GDP zemlje za koji se očekuje, prema procjenama stranih institucija, da će ostvariti smanjenje od 3 % u 2009. godini. Vlada Federacije BiH odustala je od privatizacije najprofitabilnijih kompanija BH Telecom i Sarajevo Osiguranje d.d. Sarajevo, dok je za Energoinvest, Hidrogradnju, Bosnalijek i Unis predviđen nastavak privatizacijskog procesa. Krajem prošlog mjeseca Vlada FBiH za izmirenje obveza po osnovu verificiranih računa stare devizne štednje, a naknadno je donijela odluku po osnovu ratnih potraživanja fizičkih i pravnih lica. Obveznice su registrovane u Registru vrijednosnih papira i uskoro bi se trebale pojaviti na Sarajevskoj berzi.

Posmatrajući performans regionalnih berzi, fokusirajući se na tržišta kapitala zemalja ex-YU, na prvi mah možemo primjetiti da smo mi jedina berza, pored Banjalučke, koja u ovih deset mjeseci nije prešla nijednu zelenu teritoriju. Prinosi glavnih indeksa na posmatranim tržištima kretale su se od 18,57 % prinosa na SBI20 (Slovenija) do 63,88 % na MBI10 (Makedonija). Indeksi u Zagrebu i Beogradu, CROBEX odnosno BELEX 15 imali su ovogodišnji prinos u eurskoj protuvrijednosti 27 odnosno 37 %. SASX-10 na 30.10. ostvario je pad od -7,29 % u 2009. godini. Očito je da Sarajevska berza nije u domenu interesovanja domaće i inostrane investicijske javnosti. Dok cjelokupni sistem pati od hronične nelikvidnosti, averzija ka riziku u ovakvim ekonomskim okolnosima sasvim je očekivana. Tenzije i inertnost političkih elita da riješi najznačajnija pitanja za ovu zemlju značajno doprinosi postojećoj slici društva i direktno se odražava na tržište kapitala, tako da postojeći minus na tržištu sasvim realno odražava raspoloženje učesnika. U oktobru, Društvo za upravljanje ILIRIKA DZU prvo je društvo u BiH koje je dobilo od Komisije za vrijednosne papire rješenje za upis u registar fondova za oba fonda kojima upravlja, OIF ILIRIKA MOJ FOND i OIF ILRIKA JUGOISTOČNA EVROPA, što znači da se otvara mogućnost investiranja na inostranim tržištima kapitala čime se postiže veća mogućnost ulaganja i značajno poboljšava likvidnost fondova. Prve transakcije na inostranim tržištima možemo očekivati u narednom mjesecu.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici: Vrijednosni papiri / Hartije od vrijednosti > ekonomski izvještaji

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.