Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 25.11.2019.| 09:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Preciznija vremenska prognoza biće dostupna svima - IBM-ov GRAF sistem pokazuje nove podatke na svaki sat

Ilustracija (Foto: Moon Light PhotoStudio/shutterstock.com)
Dok sve ekstremniji vremenski uslovi uzimaju danak širom svijeta, kompjuterski gigant IBM saopštio je da je postigao proboj u preciznijoj, savršenijoj vremenskoj prognozi koja će biti dostupna svima, ne samo razvijenom svijetu.

Očekuje se da će nova tehnologija pomoći službama za vanredne situacije da bolje predvide gdje će doći do ozbiljnog nevremena, aviokompanijama u boljem planiranju putanja, kao i poljoprivrednicima u zaštiti usjeva.

Koristiće i običnim građanima u svakodnevnim odlukama, kao što je - da li da ponesu kišobran.

Novi sistem proizvodi češće i detaljnije prognoze od onih koje su trenutno dostupne van SAD, Evrope i Japana, prenosi Glas Amerike.

Kako se objašnjava, većina prognoza ima rezoluciju od 10 do 15 kvadratnih kilometara i osvježava se na svakih šest do 12 sati, dok IBM-ov Sistem za globalnu atmosfersku prognozu visoke rezolucije (GRAF) pokazuje nove podatke na svaki sat, na površini od tri kvadratna kilometra.

- To nam pruža detalje kakvi nisu mogli da se vide u dijelovima svijeta kao što su jugoistočna Azija, Afrika i Južna Amerika - ističe Kevin Peti, direktor za nauku i prognozu u IBM-ovoj Kompaniji za vremensku prognozu.

Ta preciznost može da otkrije detalje o tome kada će i gdje pasti ekstremno jake kiše, što je korisno u vanrednim situacijama, ali i svakodnevnom životu. Poljoprivrednicima može da pomogne u planiranju sađenja, žetve i đubrenja zemljišta.

- Mislim da je to prilično veliko dostignuće - rekao je profesor meteorologije na Univerzitetu Oklahome, Fred Kar, koji nije učestvovao u projektu.

Sjedinjene Države imaju sličan sistem visoke rezolucije, ali je on samo za Ameriku, zbog velikih kapaciteta i brzine kompjutera, naveo je on.

- Praviti takvu prognozu za cijelu planetu je prilično značajno dostignuće - ističe Kar.

GRAF primjenjuje najsavremeniji meteorološki model Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja i ubacuje ga u IBM-ove "superkompjutere". Međutim, neki su skeptični.

- Prognoze su dobre samo onoliko koliko i posmatranja na kojima su zasnovane - ukazao je Kar.

Dok je moguće brzo prikupljati podatke sa radara, snimke aviona i mjerenja koja se obavljaju na zemlji u SAD, nije potpuno jasno kako IBM dobija podatke sa preostalih 98% planete, kaže američki profesor, a posebno u područjima koja trenutno nemaju razvijene meteorološke sisteme.

On sumnja da će "biti rupa, problema i neuspjeha, ponekad u prikupljanju i ubacivanju tih podataka, i ponekad - prognoze neće biti veoma precizne."

Korisnici će moći da sami presude jer je sistem sada dostupan na veb sajtu Weather.com i aplikaciji kanala sa vremenskom prognozom Weather Channel na pametnim telefonima.

U budućnosti, IBM se nada da će još unaprijediti svoju prognozu sakupljanjem podataka sa senzora atmosferskog pritiska koji su sada standardni dio pametnih telefona. Ti senzori poboljšavaju preciznost GPS-a.

IBM navodi da trenutno ne koristi te podatke, ali planira da korisnicima pruži mogućnost da se prijave da njihovi podaci budu dio sistema. Ova vrsta sakupljanja podataka, inače, privlači pažnju i kritike aktivista za zaštitu privatnosti.

Grad Los Anđeles trenutno tuži IBM zbog korištenja informacija o lokaciji korisnika aplikacije Weather Channel.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.