Izvor: Poslovne novine | Ponedjeljak, 25.11.2019.| 08:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Google pristao da plati kaznu od skoro milijardu evra

Francuska Vlada i Google postigli su nagodbu po kojoj ta kompanija treba da plati kaznu u iznosu od 945 mil EUR kako bi izbjegla sudski progon zbog poreskih prevara.

Pariski sud je odobrio nagodbu u kojoj kompanija treba da plati 500 mil EUR zbog optužbi za utaju poreza i dodatnih 465 mil EUR za naknadu štete francuskoj poreskoj upravi.

Time je zaključena istraga francuskih institucija koja traju od 2015. godine.

Poreski istražitelji zaključili su da Google nije ispunio svoje poreske obaveze neprijavljivanjem poslovanja u Francuskoj. Pregovori o nagodbi trajali su godinu.

Google inače svoje poslovanje u Evropi obavlja preko svoje firme registrovane u Irskoj, gdje plaća porez na dobit po stopi od 12,5%.

To je uobičajena praksa multinacionalnih kompanija koje svoje poslovanje u Evropi registruju preko jedne od članica Evropske unije (EU) i gdje po pravilu plaćaju najniži porez.

Takvo poslovanje neprihvatljivo je članicama EU i zato se pokušava postiči međunarodni dogovor kroz Organizaciju za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o oporezivanju digitalnih firmi.

Kako se s dogovorom odugovlači, iz Evropske komisije (EK) su najavili uvođenje poreza od 3% na dobit multinacionalnim digitalnim kompanijama koje posluju u Evropi, a uglavnom su iz Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i dijelom iz Kine.

Francuska je u junu uvela porez od 3% tehnološkim divovima poput Facebooka i Amazona.

Firme:
Google Inc. United States
Tagovi:
kazna za Google
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.