NavMenu

Bosnalijek d.d. Sarajevo: Ostvaren rast prodaje proizvoda u Ruskoj Federaciji

Izvor: eKapija Utorak, 03.11.2009. 15:27
Komentari
Podeli

Farmaceutska kuća Bosnalijek d.d. Sarajevo je u prvih devet mjeseci 2009. godine, ostvarila ukupan prihod od prodaje od 78,3 miliona KM, sa smanjenjem prihoda od 4,7% u odnosu na isti period prošle godine. Na tržištu Bosne i Hercegovine ostvareni prihod od prodaje proizvoda iznosi 52,5 miliona KM, uz smanjenje od 0,4% u odnosu na prošlu godinu, dok je u izvozu ostvaren manji prihod za 15,5% u odnosu na prvo polugodište 2008. godine, sa prodajom od 25,3 miliona KM. Neto dobit za period prvih devet mjeseci 2009. godine iznosi 8,5 miliona KM.

Na izvoznim tržištima, posebno u Istočnoj Evropi i regionu se počinje osjećati blagi povratak likvidnosti i rast farmaceutskih tržišta. Na Bosnalijekovom najvećem izvoznom tržištu, Ruskoj Federaciji, zabilježen je rast prihoda od 33,4% u odnosu na isti period 2008. godine, sa prodajom od 10,7 miliona KM.

U Ukrajini gdje se još uvijek, u punoj mjeri, osjećaju efekti globalne ekonomske krize zabilježen je prihod od 4,7 miliona KM, uz pad prodaje od 19,6% na godišnjem nivou. Na nivou regije Istočna Evropa i Ex SSSR ostvaren je ukupan prihod od 16,4 miliona KM, uz rast od 13,8%. U regiji Ex Jugoslavija i Albanija je ostvaren rast prihoda od 2,6% na godišnjem nivou, sa ukupnim prihodom od 8,5 miliona KM. Regija Bliski Istok i Afirka za sada bilježi sporiji trend prodaje u odnosu na isti period prošle godine, sa ostvarenjem ukupnih prihoda od 862 hiljade KM.

Ukupna vrijednost imovine Bosnalijeka na dan 30.09.2009. godine, je iznosila 163,9 miliona KM. Ukupne obaveze su uvećane za 1% u odnosu na početak godine i iznose 50,1 milion KM, od čega su kratkoročne obaveze 43,9 miliona KM, a dugoročne 6,3 miliona KM. Vrijednost kapitala Bosnalijeka je uvećana za 6,1% u odnosu na početak godine i iznosi 113,7 miliona KM.

"Uprava Bosnalijeka je veoma zadovoljna ostvarenim rezultatima, uprkos registrovanim smanjenjima u prihodima uzrokovanim posljedicama trenutne ekonomske krize. Kompanija je zadržala vodeću poziciju u BiH, u veoma jakoj međunarodnoj konkurenciji. U devet mjeseci 2009. godine, na tržište BiH smo lansirali devet novih proizvoda i dobili 30 novih registracijskih rješenja za naše proizvode u 10 zemalja u svijetu", saopćeno je iz Bosnalijeka.

Predviđanja ukupnih prihoda Bosnalijeka za cijelu 2009. godinu su blago smanjena na 109 miliona KM, s tim da projekcija neto dobiti na nivou godine ostaje ista, odnosno 9,1 miliona KM, uz planirano povećanje od 10,9% u odnosu na neto dobit 2008. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.